luni, septembrie 27, 2021
28.1 C
Craiova

10 ani de la semnarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic cu SUA

România a luptat „cot la cot” cu America şi celelalte forţe ale aliaţilor în unele dintre cele mai „dure” şi „letale” teatre de operaţiuni din lume, a afirmat, astăzi, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, într-un mesaj transmis la celebrarea a 10 ani de la semnarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii şi a Acordului între Guvernele celor două ţări privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.

Potrivit oficialului american, „militarii români au onorat acest angajament vitejeşte şi au plătit un preţ incredibil de scump”.

„Prin faptele lor, au adus pacea în zonele afectate şi i-au protejat pe cei vulnerabili de forţele care i-ar fi tratat ca pe o pradă”, a completat el.

David Muniz a evidenţiat că Declaraţia Comună şi Acordul au îmbunătăţit „semnificativ” securitatea colectivă şi au încurajat stabilitatea regională. „La zece ani de la semnare şi la cinci ani de la momentul la care Sistemul Aegis Ashore a devenit operaţional, în 2016, România rămâne o verigă esenţială în lanţul apărării antirachetă al NATO”, a mai transmis el.

„Progresele însemnate ale României privind modernizarea şi extinderea capacităţii sale de apărare ajută întreaga Alianţă NATO”, iar Declaraţia Comună „a oficializat şi consolidat şi schimburile intense de ordin cultural, ştiinţific şi academic dintre popoarele noastre”, a adăugat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

„În numele prieteniei, colaborării, parteneriatului şi al obligaţiei reciproce, am realizat multe lucruri în deceniul scurs de la semnarea Declaraţiei Comune şi a Acordului privind apărarea antirachetă. Desigur, mai sunt multe de făcut. Şi, totuşi, este liniştitor să ştim că, indiferent de provocările cu care s-ar putea confrunta pe viitor alianţa şi prietenia noastră, le vom înfrunta împreună. Este posibil ca schimbările de soartă să pună la încercare trăinicia acestei prietenii, însă s-a dovedit că ea rămâne de neclintit”, a menţionat David Muniz.

Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a fost semnat de către miniștrii de externe ai celor două țări, în contextul vizitei preşedintelui României, Traian Băsescu, la Washington, la data de 13 septembrie 2011 și a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011.

Tot la 13 septembrie 2011, la Washington, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. Declaraţia confirmă Parteneriatul excelent, pe termen lung şi în continuă dezvoltare, dintre cele două state, şi stabileşte, de asemenea, pilonii relaţiei România – SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură.

 

Ultimele stiri

Premieră în România: organizăm Campionatul European de Tenis de Masă

Pentru prima dată, România organizează cea mai importantă competitie europeană a anului, 2021 GAZPROM  European Table Tennis Team Championships....

Mai multe articole din aceeasi categorie