duminică, iulie 21, 2024
21.4 C
Craiova

10 lecții de viață de la antreprenorul român Corneliu Bodea, CEO al Adrem

În peste 30 de ani de antreprenoriat și peste 50 de viață, mi-am luat doza de înfrângere și durere, susține Corneliu Bodea, CEO al Adrem, într-un interviu acordat Republica.ro.

Corneliu Bodea este un antreprenor român de succes, acționar al grupului internațional de companii ABBC și CEO al Adrem. Brand cu o istorie de peste 25 de ani pe piața din România, Adrem include companii cu activitate în domeniul energetic. Din 2014, Corneliu Bodea deține și poziția de președinte al Centrului Roman al Energiei (CRE), organizație neguvernamentală activă în domeniul energetic, cu activitate atât în România, cât și la Bruxelles.

Cu o experiență îndelungată în domeniul energetic, în managementul unor activități complexe și a peste 1.000 de angajați, Corneliu Bodea își propune să contribuie la inițiativele de dezvoltare ale mediului antreprenorial românesc. Consideră că viziunea, împreună cu o gândire strategică pe termen lung și competențe potrivite asigură succesul în afaceri și în societate. „Nu cred că este nimeni scutit să audă îndemnuri de genul «Important este să nu greșești» – «Nu contează de unde cazi» – sau măcar clasicul «Orice șut în fund este un pas înainte». Suntem cu toții familiarizați cu ele și știm cât de dureroasă poate fi lovitură, dar mai ales procesul de acceptare și de recuperare după ce am greșit“, susține Bodea. „Am împlinit deja peste 30 de ani de antreprenoriat și peste 50 de viață și pot spune că ambele îndeletniciri mi-au oferit doza de înfrângere și de durere“, afirmă Corneliu Bodea.

Corneliu Bodea, CEO al Adrem: „În realitate nu putem schimba nimic din ceea ce ni s-a întâmplat“

„Este dificil să recunoaștem că avem dubii. Este inconfortabil și intruziv gândul că poate dacă am fi acționat diferit, sau dacă am fi luat alte hotărâri, lucrurile ar fi luat o altă turnură și asta ne-ar putea duce pe un alt drum al vieții noastre. În realitate nu putem schimba nimic din ceea ce ni s-a întâmplat. Conștientizăm că un parcurs în viață – fie ea privată sau profesională – nu are cum și nici nu ar trebui să fie lipsit de riscuri sau decizii eronate. Oricât de buni, oricât de precauți și exigenți am fi în procesul nostru decizional, este evident că vom avea și decizii greșite.

Deciziile sunt cele care contează cel mai mult, iar viața bună se clădește, în general, pe decizii corecte. De asta este important să conștientizăm care sunt marile momente de decizie din viața noastră, să le acordăm atenția cuvenită, și să învățăm să gestionăm greșelile în așa fel încât acestea să nu fie repetabile“, este sfatul lui Corneliu Bodea, CEO al Adrem.

10 lecții de viață de la antreprenorul român Corneliu Bodea, CEO al Adrem„Ce-am înțeles eu până acum din multitudinea de experiențe în care m-a tras vârtejul vieții este că nu există niciodată greșeli, ci doar lecții. Atât încercările, cât și reușitele, dar și greșelile fac parte din lecțiile pe care le avem de învățat, iar cel mai bine învățăm din propriile greșeli, nu din înțelepciunea altora. De ce oare, nu luăm de bune lucrurile astea, și de ce simțim nevoia arzătoare să învățăm cel mai bine din propriile greșeli – să ne tragem singuri concluziile? Intuiția îmi spune că facem asta fiindcă suntem programați să căutăm experiențe formatorii, cărora să le dăm valențe și însemnătăți profunde. Greșelile sunt catalizatori puternici ai procesului nostru de maturizare“, mai spune Corneliu Bodea.

10 lecții de viață de la antreprenorul român Corneliu Bodea

  1. Ia-ți timp suficient și încrede-te în date cel puțin la fel de mult ca în simțuri;
  2. Consultă un mentor, un prieten – o perspectivă diferită te poate ajuta să te reorientezi;
  3. Învață să spui nu atunci când trebuie – ține cont de tine, de resursele și disponibilitatea ta;
  4. Construiește reziliență: fizică, emoțională, financiară – te va ajuta să învingi momente de cumpănă peste care nu credeai că ai fi putut trece;
  5. Există întotdeauna situații mai grele, ai o atitudine optimistă și taoistă – undeva este și un bine;
  6. Asumă-ți greșelile și acceptă-ți limitele – nu întâmplător cel mai bine învățăm din greșeli si nu întâmplător ale noastre personale sunt favoritele;
  7. Alege să accepți și să înțelegi greșelile tale pentru a deveni mai bun. Nu-ți evita, neglija sau uita greșelile – sunt foarte valoroase;
  8. Ia-ți timp pentru a reflecta și a analiza detalii, invită un prieten mai realist la acest proces – gândește-te ce s-a întâmplat mai exact, ce-ai fi putut face diferit și ce îți poți lua pozitiv din asta.
  9. Vorbește cu tine și cu ceilalți despre greșelile tale deschis și autentic – doar conștientizând poți să acționezi mai bine pe viitor;
  10. Înțelege unde și de ce ai greșit și fă un plan pentru viață – vei descoperi că experiențele personale sunt cel mai bun ghid de care te-ai putea ajuta.

Ultimele stiri

Ziua Aviației Române şi a Forțelor Aeriene, celebrată astăzi, de Sf. Ilie

La 20 iulie, celebrăm Ziua Aviației Române şi a Forțelor Aeriene, odată cu praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul...

Mai multe articole din aceeasi categorie