12.000 de naziști stabiliți în Argentina au transferat bani în Elveția

Argentina

Un investigator din Argentina, Pedro Filipuzzi, a descoperit întâmplător o listă cu 12.000 de naziști care se stabiliseră în țara sud-americană. Lista era ascunsă într-o magazie a unui fost centru nazist din Buenos-Aires.

Argentina a fost un sprijin pentru naziști muți ani.

În anii 1930, Argentina era guvernată de un regim militar pro-nazist condus de președintele José Félix Uriburu. Acesta, poreclit „Von Pepe” din cauza simpatiei sale pentru Germania nazistă, ca și succesorul său, Agustín Pedro Justo, i-au încurajat pe naziști să se stabilească în țara lor.

Conform investigatorului argentinian, cei 12.000 de naziști din Argentina au deschis și alimentat conturi bancare la Schweizerische Kreditanstalt. Aceasta e devenit apoi banca Credit Suisse, cu sediul în Zurich, Elveția.

Investigatorii și conducătorii Centrului Simon Wiesenthal spun că e foarte probabil ca banii naziștilor din Argentina să fi fost confiscați de la evrei.

Până în 1938, în Partidul Național Socialist, filiala internațională din Argentina avea oficial 1.400 de membri. Un sindicat pronazist – „Unión Alemana de Gremios” ( Uniunea Sindicatelor din Germania) – avea peste 12.000 de membri. Alți 8.000 de muncitori erau înscriși în sindicate care au susținut politica de atunci a Germaniei.

„Băncile prin care s-au făcut transferurile de bani din Germania în Argentina au fost Banco Alemán Transatlántico și Banco Germánico de América del Sur ”, spune dr. Shimon Samuels, directorul pentru relații internaționale al Centrului.

Argentina a trecut prin mai multe regimuri pro și antinaziste în timpul celui de-al doilea război mondial.

În perioada 1941-1943, Camera Deputaților (camera inferioară a Congresului) a studiat și tipărit un raport care includea și transferurile bancare naziste din Argentina în Elveția. Banca de destinație – aceeași Schweizerische Kreditanstalt.

În 1943, un grupul de ofițeri pronazisti (în limba spaniolă, GOU – Grupo de Oficiales Unidos) a preluat puterea. Grupul era condus de liderul miliției fasciste Pedro Pablo Ramirez Menchaca în calitate de președinte. Acesta a ars toate rapoartele care dezvăluiau activitatea naziștilor în Argentina. Cu toate acestea, o copie a listei a fost găsită în magazia din Buenos-Aires.

Centrul Simon Wiesenthal a solicitat accesul la arhivele Credit Suisse.

Centrul a cerut în 1997 restituirea sumelor către supraviețuitorii lagărelor de concentrare. Dar banca nu răspuns solicitării. „Sperăm că istoria actuală și activele rămase, probabil sustrase, de 12.000 de naziști vor fi privite diferit, pentru numele bun al Credit Suisse”, a spus Samuels.

Simon Wiesenthal Center este una dintre cele mai mari organizații internaționale evreiești. Centrul este acreditat ca o organizație neguvernamentală (ONG) la Organizația Națiunilor UniteUNESCO și Consiliul Europei.

Articole asemanatoare