vineri, iulie 1, 2022
27.3 C
Craiova

13 ani fără „Prințul din Trivale”. Dobrin și Balaci, cei mai iubiți fotbaliști români

Pe 26 octombrie 2007 se stingea din viață Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai iubiți fotbaliști ai țării. Supranumit „Prințul din Trivale”, despre Dobrin s-a spus că a fost cel mai bun fotbalist român din toate timpurile. Cei care l-au cunoscut povestesc că tribunele „înnebuneau” când ieșea pe teren. Iar Ilie Balaci, o altă legendă a fotbalului, mărturisea că îi era jenă să treacă prin fața lui! De altfel, în ultima sa apariție publică, Ilie Balaci a povestit cu prietenii despre Dobrin… Iată ce nota Ionuț Georgescu, managerul echipei de baschet masculin CSU Sibiu, pe pagina sa de Facebook, după vestea morții lui Balaci: „Incredibil. Vineri seară era cu noi pe teresa hotelului Golden House, acolo unde am fost cazați în Craiova, povestind ore în șir despre Dobrin și victoria cu Valencia, Cruyff și perioada romantică a fotbalului românesc. Acei ani frumoși care au făcut românul să construiască un templu de suflet pentru sportul rege…”

Pe 29 septembrie, FC Argeş şi Universitatea Craiova au dedicat prima întâlnire în Liga 1 gloriilor Nicolae Dobrin şi Ilie Balaci. Jucătorii celor două echipe au ieşit înaintea jocului cu tricouri imprimate cu chipurile celor doi coloşi ai fotbalului românesc.

Balaci: „Mi-era jenă să trec prin fața lui”

Ilie Balaci a debutat la numai 17 ani la echipa națională de seniori a României, unde a fost coleg de echipă cu Dobrin. „Minunea Blondă” a povestit faptul că a avut mari emoții atunci când s-a aflat în vestiar alături de generația care reușise calificarea în anii ’70.

„Când am fost convocat în premieră la națională, eram un copil și nimerisem între monștrii sacri care participaseră la Mondialul mexican. Lui Nea Gicu (n.r. Nicolae Dobrin) i-a plăcut de mine. La început, eram speriat când stăteam lângă el. Era o vedetă. Îmi era jenă să trec prin fața lui”, a spus Balaci

Ilie Balaci a povestit într-un interviu pentru evz.ro faptul că era copil când se afla în cantonament în Turcia, alături de naționala României, iar Nicolae Dobrin i-a făcut cadou un inel la care tânjea: „Eram într-un cantonament, în Turcia. Am ieșit cu toții ca să facem cumpărături. Eu nu aveam însă bani, așa că doar admiram. Am intrat într-un bazar, în Istanbul, și acolo un inel mi-a luat ochii. L-am pus de mai multe ori pe deget. Venea ca turnat, dar de unde bani? Dobrin a văzut că-mi luceau ochii. Știa că am buzunarele goale. Mi-a spus: Dacă îți place, e al tău. Mi-a fost rușine să-i spun că-mi doresc inelul, dar mi l-a pus pe deget și mi-a zis să tac, să nu scot o vorbă”, povestea Ilie Balaci, în interviul citat.

Primul în top 5

Ilie Dumitrescu spunea recent la Digi Sport că în topul său de fotbaliști români primul loc îi revine lui Dobrin. Clasamentul ar fi următorul: Dobrin, Balaci, Hagi, Adi Mutu și Adi Ilie, a spus Ilie Dumitrescu. El preciza că dacă Dobrin s-ar fi născut în Spania, șansele sale erau uriașe și ar fi ajuns la cote impresionante. „ Eu vorbesc de talent nativ și apoi performanțele. Adică, Dobrin, la acea vreme, a reușit să se distreze cu cei de la Real Madrid, apoi Balaci la fel, aproape să joace o finală, iar apoi a venit Hagi”, a mai spus Dumitrescu.

La un pas de Real Madrid

Născut pe 26 august 1947, la Piteşti, Nicolae Dobrin a uimit fotbalul românesc încă de la începutul carierei, după ce a debutat în prima ligă la doar 14 ani, zece luni şi cinci zile. Zece ani mai târziu, “Gâscanul” intra în atenţia lui Real Madrid. Nicolae Dobrin a fost vedeta lui FC Argeş în dubla cu Real Madrid, chiar dacă piteştenii au ratat calificarea în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni. Cu un gol marcat în turul dublei, când argeşenii au obţinut victoria, scor 2-1. prestaţia “Gâscanului” a fost intens lăudată de presa din Spania. După dubla jucată în toamna anului 1972, spaniolii  au încercat să-l transfere la Real Madrid, însă conducerea comunistă nu era dornică să-l lase să plece. Era considerat un bun naţional care nu poate fi înstrăinat aşa uşor. „Comuniştii au zis să nu se creeze un precedent, că apoi toţi or să vrea să plece afară. Dar şi dacă mă lăsau şi nu-mi ieşea? Dacă nu eram iubit? Eu am fost mereu mai boem. Nu-mi pare rău c-am rămas la Piteşti”, a rememorat Dobrin în anii ’90. „Gâscanul” a mai avut ocazia să se transfere la Universitatea Craiova, în 1974, dar celebrul Ion Dincă, zis „Ion Teleagă”, care era prim-secretar la Piteşti, n-a fost de acord: „Vreţi să provocăm revolte în oraş, să dăm de alte necazuri?!”

„Excepțional”

Leonte Ianovschi a fost unul dintre cei mai mari descoperitori de talente din fotbalul românesc. Basarabeanul l-a crescut şi l-a lansat în fotbal pe marele Nicolae Dobrin, pe care mulţi îl considereă cel mai valoros fotbalist român din toate timpurile, superior chiar şi lui Gheorghe Hagi. „Am lucrat în viaţa mea cu mii de copii, am fost prin toată ţara şi am avut ocazia să cunosc mulţi băieţi foarte dotaţi, dar un asemenea element ca Dobrin, atât de excepţional înzestrat, nu mi-a fost dat să întâlnesc. Era uimitor, credeţi-mă, şi pot să vă asigur că, încă de la vârstă fragedă, de la 10-11 ani, lăsa mulţi cunoscători de fotbal cu gura căscată. Pentru că făcea cu mingea adevărate lucruri de virtuoz. Dobrin a rămas şi peste ani cel mai mare fotbalist român pe care l-am văzut eu din 1945 încoace”, a spus Ianovschi.

Date biografice

Data naşterii: 26 august 1947, Piteşti

Data decesului: 26 octombrie 2007, Piteşti

Post:  mijlocaş ofensiv Cariera de jucător: FC Argeş Piteşti, CS Târgovişte, FC Botoşani

Divizia A:  409 meciuri / 111 goluri

Echipa naţională:  47 meciuri / 6 goluri

Palmares: două titluri (1972, 1979), a fost desemnat de trei ori cel mai bun fotbalist al României (1966, 1967, 1971)

Cariera de antrenor: FC Argeş Piteşti, FC Botoşani, Centrul Olimpic „Viitorul“, Şcoala de Fotbal „Nicolae Dobrin“. În Divizia A a antrenat doar la Piteşti, adunând 138 de meciuri pe bancă.


Ultimele stiri

Acuzații de delapidare la BRD: percheziții și în Olt, Gorj și Vâlcea

Polițiștii din Capitală fac percheziții în București și alte 12 județe într-un dosar în care este vizat un fond...

Mai multe articole din aceeasi categorie