luni, iunie 24, 2024
28.4 C
Craiova

27 ianuarie. Comemorarea victimelor Holocaustului

27 ianuarie este ziua în care, în fiecare an, întreaga lumea marchează Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. 27 ianuarie este acea zi a anului în care omenirea plânge. Îi plânge pe cei care au fost exterminați și torturați în lagărele naziste.

Ziua de 27 ianuarie ca reper al acestei istorii tragice a omenirii a fost stabilită printr-o Rezoluție a Organizației Națiunilor Unite.

Rezoluția ONU a fost semnată în 2005. Potrivit acesteia, a nu uita înseamnă și a preveni crimele împotriva umanității.

Data de 27 ianuarie este una simbolică. Ea marchează ziua în care, în anul 1945, armata sovietică a eliberat cel mai mare lagăr de concentrare, cel de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia).

„Soluţia finală a problemei evreieşti” – așa s-a numit programul de exterminare derulat de regimul naţional-socialist al lui Adolf Hitler – a făcut 6 milioane de victime. Două treimi din totalul populației evreiești din Europa, estimată la 9 milioane de evrei.

Au fost ucişi în total 1,5 milioane de copii.

În prezent, şapte state comemorează Holocaustul: Austria, Germania, Marea Britanie, Israel, Italia, România şi Statele Unite. Adică 3.6 % din totalul membrilor ONU. Rusia, succesor legal al fostei URSS şi membru permanent al Consiliului de Securitate, nu comemorează Holocaustul. Nici China sau Franţa, de asemenea membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie