duminică, noiembrie 29, 2020
-1 C
Craiova

28 iunie, o zi care ne arată cât suntem de slabi

28 iunie a fost duminică. Au trecut 80 de ani de la acel 28 iunie, când Basarabia și nordul Bucovinei au fost luate de sovietici, provocând încă o rană adâncă României. O rană care doare și azi, nevindecată. Și pe care mulți dintre noi, trăitori într-o țară confuză, o ignorăm sau, mai rău, nici nu vrem să știm de ea.

Mai întâi a fost pactul Ribbentrop-Molotov.

A fost semnat la Moscova, la 23 august 1939. Un așa-numit tratat de neagresiune între Germania nazistă și Uniunea Sovietică. Între Hitler și Stalin, doi dintre cei mai mari criminali din istorie. Pactul a avut multe obiective, și nemții, și rușii se pregăteau intens de războiul ce sta să înceapă. Dar unul dintre obiective a fost redesenarea hărții Europei. Și Germania, și URSS și-au scos cuțitele și au tăiat în bucăți națiuni și teritorii.

La 28 iunie 1940, bucureștenii au îngenuncheat pe străzi.

Fără niciun foc de armă, România a cedat teritoriile cerute de Moscova. A fost atunci un prim exod al basarabenilor în țara-mamă. Sovieticii au arestat, ucis și deportat mii de familii de români de peste Prut. Tricolorul a fost înlocuit cu steagul roșu cu seceră și ciocan. Și istoria acelor ținuturi românești s-a scris altfel de atunci.

Suntem liberi de 30 de ani, dar nu am construit un pod peste Prut.

Datoria unei națiuni este să își apere identitatea și granițele. Dacă la 28 iunie 1940 România nu a putut face nimic împotriva coloșilor fascist și comunist, la 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 nu putem consemna decât faptul că ne-am resemnat să trăim în umbra lui Hitler și în țara desenată de Stalin.

Pe bună dreptate, ceea ce au confiscat comuniștii, a fost restituit într-o măsură mai mare sau mai mică. Procesele de retrocedare nu s-au terminat, au fost multe nedreptăți, dar drumul reparației (atât cât se poate repara material!) a început din 1990. Cei care au îndurat nedreptatea au reacționat, chiar dacă statul încă nu a rezolvat această problemă.

Dar despre reîntregirea României de ce nu vorbim răspicat?

Am auzit opinii dintre cele mai absurde. Că vom fi și mai săraci dacă ai aducem pe basarabeni acasă sau că sunt rusificați și nu simt românește. Am auzit români care habar nu au pe ce lume sunt disprețuind Basarabia și neștiind unde se așază Cernăuții pe hartă. Și i-am văzut pe mulți dintre reprezentanții lor în Parlament și în Guvern, la fel ca ei, neștiutori de puțină istorie și indiferenți la suferința neamului.

E drept, mai sunt câțiva politicieni români care încearcă marea cu degetul. Traian Băsescu a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov în Parlamentul European. Dar e prea puțin, Unirea nu se face cu soliști, ci cu un cor puternic.

La 28 iunie 1940 nu a fost referendum.

Iar tema unirii nu este temă de referendum. Este o datorie a statului român, indiferent de ceea ce crede oricine. Nu de referendum este nevoie, ci de acțiune. Pașnică, gândită, pozitivă. Fermă! Unirii i se cuvine să fie pe primul loc pe agenda României. La întoarcerea acasă, la țara-mamă, a copiilor  înstrăinați cu armele automate sovietice ar trebui să se gândească președintele, premierul, politicienii atunci când sărută tricolorul sau când își fac cruce ca să îi vadă poporul.

Unirea nu este negociabilă și nu ține de bunul nostru plac. Ține de mormintele părinților și bunicilor noștri. Nu putem umbla năuci prin mileniul 3 fără să ne facem datoria sau să credem că totul e de vânzare. Nu avem ce opinie să vindem despre noi înșine, în parte, sau ca popor, dacă ne închipuim că ne suntem suficienți nouă așa cum suntem azi.

Iar cei care cârtesc, să se gândească înainte de toate cum ar fi fost să fie ei în situația Basarabiei și nordului Bucovinei? Cum le-ar fi plăcut cizma sovietică pe gât și limba rusă și Siberia și morții și fuga necontenită din fața acelui tăvălug?

Ultimele stiri

Klaus Iohannis a avansat în grad zeci de ofițeri MApN, SPP, MAI și STS

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi o serie de decrete de avansare în grad. Au primit grade...

Florin Barbu, candidat PSD Olt: „Repornim irigațiile!”

Florin Barbu, candidat din partea PSD Olt la Camera Deputaților, vrea să susțină și din postura de parlamentar sistemul de irigații, agricultura...

Adrem angajeaza:

Studii: medii tehnice. Cunoştinţe specifice: • Cunoştinţe privind aparatele de măsurare;• Cunoştinte minime de informatică (IT).

Marius Oprescu, PSD Olt: Guvernul își maschează neputința cu vaccinarea

Preşedintele PSD Olt, Marius Oprescu, consideră campania pentru vaccinarea împotriva COVID-19 drept o încercare a Guvernului de a „acoperi această incapacitate pe...

Ministrul Economiei, atac la distribuitorii de gaze: „Ce au făcut? Nimic!”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a criticat dur companiile de distribuție de gaze, într-un interviu acordat în urmă cu scurt timp Agenției Agerpres....

More Articles Like This