sâmbătă, iulie 31, 2021
34.4 C
Craiova

8 miliarde de dolari – investiție SUA în reactoarele de la Cernavodă

Într-un mesaj dat publicității, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, spune că SUA vor investi 8 miliarde de dolari în platforma nucleară de la Cernavodă.

„Mâine, ministrul Popescu (Virgil Popescu, ministrul economiei – n.n.) se va întâlni cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette. Vor demara un Acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiţionarea unuia dintre cele două reactoare nucleare şi renovarea clădirii în care se află cele două reactoare noi de la centrala nucleară de la Cernavodă, din România”, declară Zuckerman.

„Acest proiect, în valoare de 8 miliarde de dolari, va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică şi energetică”, mai spune acesta.

În SUA, Virgil Popescu se va întâlni cu preşedintele EXIM (Banca de Export-Import a SUA), Kimberley Reed. Cei doi vor semna un memorandum de înţelegere privind finanţarea proiectului nuclear de la Cernavodă.

Diplomatul american a subliniat că este vorba despre cel mai mare pachet de finanţare primit până acum de România. Acest lucru arată încrederea SUA în partenerul său european.

După un memorandum de înțelegere semnat cu parteneri chinezi în perioada guvernului Ponta, soarta reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă depinde acum de finanțarea SUA. Virgil Popescu a declarat de mai multe ori că susţine realizarea acestor obiective cu parteneri din Uniunea Europeană şi din NATO.

Premierul Ludovic Orban a dispus, în iulie, constituirea unui Comitet de coordonare strategică pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă. Comitetul este condus de ministrul economiei, Virgil Popescu.

Ultimele stiri

Fosta glorie a Craiovei Maxima, Nae Ungureanu, în spital după un accident vascular

Fostul mare fundaș stânga al Craiovei Maxima, Nicolae Ungureanu, a suferit un accident vascular cerebral. El se află internat...

Mai multe articole din aceeasi categorie