sâmbătă, aprilie 17, 2021
2.2 C
Craiova

A murit Pierre Cardin, ultimul „martor” al modei secolulului XX

Creatorul de modă Pierre Cardin a încetat din viață ieri, la 98 de ani. El era internat în spitalul american din Neuilly, în vestul Parisului.

Publicația franceză Le Figaro îi alocă un spațiu generos, evocând viața sa uimitoare, munca, premiile, admirația atâtor oameni. Pierre Cardin a fost o legendă încă din timpul vieții și, așa cum titrează și francezii, s-a stins ultimul martor al modei secolului XX.

Pierre Cardin s-a născut cu numele de Pietro Cardini, în 1922, într-o familie de țărani din Veneția. Ruinați de primul război mondial, s-au mutat în Franța, unde copilul a trebuit să se confrunte cu insulte datorită statutului său de imigrant. „Macaroană murdară” îi spuneau copiii, ceea ce făcea să crească în micul Pietro dorința de revanșă, cândva…  „M-a făcut ambițios”, a recunoscut el. În timpul ocupației, Cardin a învățat să croiască de la un croitor din Vichy, apoi a gestionat cifre în timp ce era contabil la Crucea Roșie.

De tânăr credea în măreția viitorului său: un clarvăzător îi spusese că numele său va pluti peste tot în lume…

A studiat arhitectura și a lucrat la Casa Christian Dior, devenind șeful atelierului de creație. În 1950 își deschide propriul atelier.

Cardin este cunoscut pentru stilul lui avangardist și pentru designul „space age”. El prefera formele și motivele geometrice, ignorând deseori formele feminine.

De-a lungul activității sale de designer vestimentar, Cardin a inovat și a creat neîncetat. El e cel care introduce hainele „unisex” și care spunea deseori: „Trebuie să creezi haine care să o îmbrace și pe ducesa de Windsor, dar și portarii”.

„Am fost un dizident, un provocator, un aventurier. Christian Dior a vrut să facă rochii pe care mamei sale i-ar fi plăcut să le poarte, eu am vrut să explorez noi căi, cele ale spațiului, științei, infinitului”, mai spunea, într-un interviu, celebrul creator de modă.

Brandul Pierre Cardin nu se rezumă doar la haine, ci cuprinde o serie întreagă de accesorii – bijuterii, ceasuri, ochelari, genți etc. În România este prezent de ani de zile atât în zona haute couture, cât și ca brand casual.

Pe lângă modă, Cardin deținea un lanț de restaurante și hoteluri în mai multe orașe de pe glob.

Foto: AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT

Ultimele stiri

Ajutor de stat pentru viticultori: 500 de euro pe hectar

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), a anunțat că a fost aprobată în plen...

Mai multe articole din aceeasi categorie