Acțiune de succes a procurorilor: oamenii lui Sarcină, trimiși în judecată

Lovitură dată celui mai bogat gorjean, Nicolae Sarcină: doi directori de-ai săi au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală.

Potrivit rechizitoriului, inculpații, în calitate de administrator și director general la o societate comercială și respectiv de director economic la aceeași societate, nu au înregistrat în contabilitate, în totalitate, producția de produse de panificație, precum și veniturile realizate din vânzarea produselor de panificație, în cuantum de 258,285.20 lei, pentru care nu au fost emise bonuri fiscale, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 77,830.86 lei, din care 43,458.61 lei – TVA și 34,372.26 lei – impozit pe profit.

Agenția Națională de Administrare Fiscală- Direcția Generală Juridică s-a constituit parte civilă, solicitând introducerea în cauză a părții responsabile civilmente. 

În temeiul art. 330 din Codul de procedură penală, s-a solicitat instanței de judecată menținerea sechestrului asigurător instituit asupra sumelor de 68.590,00 euro și 145.218,64 lei, ridicate de la sediul societății comerciale.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului București, spre competentă soluționare.

Cercetări îndelungate

Ancheta în acest caz a început în urmă cu 6 ani, când au fost efectuate și percheziții la sediul Grimex, una dintre firmele lui Nicolae Sarcină. Oamenii legii aveau date potrivit cărora aceste societăți comerciale operau activități de evaziune fiscală „de mare amploare”. Concret, la acea dată procuroii subliniau că „activitatea vizează sustragerea de la plata parţială a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, prin neevidenţierea tuturor tranzacţiilor comerciale cu produse agro-alimentare, în special de panificaţie”. Au fost controlate nu mai puțin de 31 de sedii în județele Gorj și Mehedinți.

Dosar DIICOT făcut uitat

Tot în 2014, activitatea firmelor lui Nicolae Sarcină a intrat în atenția DIICOT, care aveau suspiciuni de spălare de bani și evaziune fiscală. Procurorii DIICOT de la Craiova au efectuat atunci 19 perchezitii în mai multe județe – Ilfov, Dolj, Gorj si Cluj, pentru că prejudicial era mare, de peste 7 milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării erau suspectati că au evidențiat în actele contabile cheltuieli fictive privind achiziția unor bunuri și mai ales plata unor servicii. Peste dosar s-a așternut praful. Deocamdată.

O poveste cosmetizată

În 2009, când numele lui Nicolae Sarcină apărea în topul celor mai bogați români, jurnaliștii l-au întrebat cum a reușit să clădească un imperiu. Nicolae Sarcină a povestit atunci ca a început cu culesul de fragi și castane, cu bunica lui, oferind chiar detalii emoționante: cum le culegea el stând în genunchi și cărându-le cu găleata până în piețe, ca să le vândă. A pus ban pe ban, și-a luat un Aro și a început cu un mic magazin.

În realitate, Sarcină a avut „intrare” unde trebuia, grație legăturilor cu lumea politică: la Complexul Energetic Oltenia, vaca bună de muls a multora. A acaparat, încet-încet, multe domenii de activitate, ajungând să semneze cele mai tari contracte. A creat brandul „Succes”, care presupunea, înainte de magazinele cu același nume, succesul de a avea contractele pentru hrană, transport muncitori, închirieri utilaje, pază, lucrări de construcții. Unde exista o nevoie, Sarcină reprezenta soluția. A obținut spații comerciale, stații peco, a investit chiar și în domeniul forestier, fotbal sau mass-media. Astfel încât județul Gorj e numit și județul „Succes”, iar Sarcină este supranumit – cum altfel? – „Tati”.

Începutul sfârșitului?

După o dominație de atâția ani, procurorii par că au decis să încheie povestea de succes al lui Sarcină. Dosarul deschis în 2014 iată că își urmează cursul. Sursele noastre spun că s-a pornit de la mai multe plângeri și au fost găsite o grămadă de nereguli iar dovezile sunt solide. Dar, cum și Sarcină are avocați, relații și bani, demersurile procurorilor au fost îngreunate de-a lungul acestor ani de cercetări. La fiecare pas, avocații veneau cu zece întâmpinări, solicitări, amânări etc. Până azi, când doi dintre directori au fost trimiși în judecată. Rămâne de văzut cât se strange lațul și dacă din toată cercetarea vor apărea și stâlpii politici pe care a stat, cel puțin la început, imperiul lui Nicolae Sarcină. Momentul e bun, pentru că suntem în campanie electorală, nu-i așa?

Articole asemanatoare