luni, mai 27, 2024
16.8 C
Craiova

Actorul Florin Piersic, în stare stabilă. „Comunicăm foarte bine, este prezent”

Florin Piersic (88 ani), transferat marți-seară de la Institutul Inimii din Cluj Napoca, unde duminică, în ziua de Paște, a suferit o intervenție chirurgicală pentru a-i fi extras stimulatorul cardiac, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, este în stare stabilă, potrivit medicilor.

Directorul medical al Institutului „Matei Balș”, medicul Adrian Marinescu, a declarat pentru Antena 3 CNN că marele actor este în stare stabilă.

„Este stabil, este cu o stare generală nu aș spune bună, pentru că până la urmă vorbim de o vârstă și de bolile cronice, dar comunicăm foarte bine, este prezent, chiar am putut să ne bucurăm de șarmul dumnealui, care nu lipsește”, a spus dr. Marinescu. Actorul nu se află la Terapie Intensivă, pentru că nu îi este pusă viața în pericol, fiind transferat la spitalul din Capitală pentru a primi cel mai bun tratament pentru procesul infecțios descoperit în cazul său, a mai precizat dr. Marinescu.

Medicii din Cluj Napoca: „Situaţia era a unui pacient cu septicemie, cu o infecţie generalizată în sânge”

Actorul a ajuns la spital, la Institutul Inimii din Cluj Napoca, înainte de Paște, după ce i s-a făcut rău pe scenă, în timpul unui spectacol. Medicii de aici au constatat că Florin Piersic are o infecție și au decis că trebuie să-i scoată stimulatorul cardiac, pentru a-l putea trata. Sursa infecției ar fi o branulă prin care actorului i-ar fi fost administrate perfuzii, la domiciliu, cu câteva zile înainte de internare, potrivit Antena 3 CNN.

Medicii de la Institutul Inimii din Cluj Napoca au susținut miercuri, 8 mai 2024, o conferință de presă în cadrul căreia au oferit detalii despre starea de sănătate a actorului, despre ce s-a întâmplat în respectiva unitate medicală, precum și despre contextul în care s-a decis transferul actorului la București.

„Situaţia era a unui pacient cu septicemie, cu o infecţie generalizată în sânge, cu un tratament antibiotic complex, dar care avea două particularităţi, şi anume două zone protetice: proteză de genunchi şi material protetic în inimă, adică stimulatorul cardiac cu cele două sonde ale lui. Este un principiu cunoscut în medicină că materialele protetice nu se pot apăra, nu au o imunitate suficientă în faţa unei infecţii severe, altfel spus, în acele zone germenii bacterieni se colonizează şi se sustrag tratamentului antibiotic astfel încât un principiu general spune aşa: că ar trebui extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitatea tratamentului antibiotic să acţioneze împotriva germenilor care determină infecţia septicemică”, a explicat medicul Horia Roșianu, în cadrul conferinței de presă.

„S-au infectat şi sondele stimulatorului cardiac, sonde care sunt direct în inimă”

Medicii din cadrul Institutului Inimii Cluj Napoca au decis, în această situație, să intervină pentru îndepărtarea stimulatorului cardiac. „Ar fi trebuit extrasă proteza de genunchi. Sigur, este o acţiune pe care nu ne-o putem noi asuma, nu aparţine specialităţii noastre, dar în acelaşi timp, din nefericire, cum sigur putea să fie de aşteptat, s-au infectat şi sondele stimulatorului cardiac, sonde care sunt direct în inimă”, a precizat Horia Roşianu, miercuri, în conferinţa de presă. În aceste condiții, sâmbătă dimineață, la spital s-a întrunit o comisie multidisciplinară care a decis îndepărtarea focarelor secundare de infecție.

„În noaptea de vineri spre sâmbătă, ne-am întors în ţară ca familie, sâmbătă dimineaţa, împreună cu domnul manager, împreună cu domnul doctor Ştef, şeful Terapiei Intensive, împreună cu un coleg ortoped de la Spitalul Militar şi cu alţi colegi din Cardiologie, făcând o şedinţă de lucru multidisciplinară, i-am făcut o vizită amănunţită domnului Florin Piersic şi concluzia noastră a fost foarte clară: trebuie îndepărtate focarele secundare de infecţie, proteza de genunchi şi/sau sondele şi stimulatorul cardiac. Ambele ar trebui îndepărtate ca să poţi rezolva problema infecţiei septicenice”, a explicat medicul de la Institutul Inimii.

Duminică-dimineața, o echipă formată din 11 specialiști a realizat procedura.

„Practic toţi au dat curs acestei invitaţii, parcă de-a dreptul cu drag venind în sfântă zi de duminica Paştilor, dimineaţa, pentru a organiza această operaţie. Au fost colegi din Terapie Intensivă, au fost colegi de Chirurgie Cardiovasculară care au rămas în stand-by pentru că dacă se întâmpla o complicaţie majoră trebuia intrat de urgenţă în sala de operaţie, au fost asistente dedicate, au fost alţi colegi cardiologi care au concurat cu toţii la bunul mers al acestei proceduri. În condiţii de linişte, cu meticulozitate, am abordat această intervenţie pe care am efectat-o, aş spune, într-un timp record, în 45 de minute de la începerea intervenţiei şi până la pansamentul final, procedura a fost efectuată. Timpul efectiv de extragere din inimă a sondelor a fost de aproximativ trei minute”, a mai declarat Horia Roşianu.

Pacientul a rămas ulterior în grija personalului din secția Terapia Intensivă, iar luni a fost din nou văzut de echipă. „Am fost aici, l-am văzut împreună, l-am pansat, am reluat toată explorarea ecografică, toate lucrurile erau în ordine, iar starea clinică a maestrului Florin Piersic era deja ameliorată”, a detaliat Horia Roşianu.

Transferul nu a fost făcut în procedură de urgență

Decizia ca actorul Florin Piersic să fie transferat la Institutul „Matei Balș” s-a adoptat ulterior.

„Pacientul a fost urmărit în terapie intensivă încă 48 de ore, în condiţiile în care a existat o echipă multidisciplinară care a evaluat continuu şi în dinamică şi a susţinut terapia şi monitorizarea. Am beneficiat de sprijinul colegilor noştri de la Infecţioase, colegii de la Ortopedie, colegii cardiologi care continuu ne-au susţinut cu ecografii, colegii radiologi, deci a fost o echipă pregătită care a asigurat o evaluare şi un tratament de specialitate adecvat. S-a decis transferul cu acordul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, aseară, după cum ştiţi. Nu a fost de urgenţă, a fost în condiţii de siguranţă, pregătit. În momentul în care am avut aeronava, s-a făcut transferul”, a precizat medicul Adrian Ştef.

În decizia transferării pacientului la București a cântărit mult necesitatea efecturării intervenției ortopedice, a explicat la rândul său directorul medical al al Institutului Inimii, Adrian Molnar, în cadrul conferinței de presă.

„Vreau să specific aici faptul că pacientul a fost transferat la Bucureşti pentru a fi executată procedura ortopedică. A rezultat această decizie în urma discuţiilor între ortopedul din Cluj, care a efectuat prima intervenţie şi ortopedul care a efectuat prima intervenţie la Bucureşti, cei doi au discutat, s-a decis că această intervenţie poate fi efectuată şi la Cluj, şi la Bucureşti, urmând ca familia să decidă unde doreşte să se efectueze această intervenţie. Deci, ortopedul din Cluj nu a refuzat să facă această intervenţie, a spus, da, o fac, dacă familia doreşte acest lucru. Eu am luat legătură atunci cu medicul ortoped din Bucureşti, a spus, bine, să fie transferat, îl preiau la Bucureşti, dar mai întâi să fie internat la „Balş” pentru a fi evaluat din punct de vedere infecţios”, a detaliat Adrian Molnar.

Transferul ar fi trebuit să aibă loc miercuri-dimineața, însă s-a profitat de oportunitatea că o aeronavă care participa la un exercițiu NATO s-a întors de la Budapesta la București și aceasta a putut prelua pacientul de la Cluj cu câteva ore mai devreme.

„Totul s-a făcut în urma înţelegerilor şi discuţiilor şi tot acest demers era cunoscut la Bucureşti şi acceptat şi asumat de familie şi de medicii care au acceptat transferul”, a mai declarat directorul medical de la Institutul Inimii, Adrian Molnar.

Ultimele stiri

FOTO: Ce poveste! A renunțat la karate să devină campioană la triatlon!

La 14 ani, Tunde Crișan a câștigat primul Campionat de SuperSprint la care a participat, învingând și fete de...

Mai multe articole din aceeasi categorie