joi, decembrie 9, 2021
0.4 C
Craiova

Agenția Spațială Europeană caută soluții în spațiu pentru problemele Terrei

În Portugalia a avut loc o reuniune a Consiliului de Miniștri ai statelor membre ale Agenției Spațiale Europene (ESA), responsabili cu activitățile spațiale. Din partea României a participat secretarul de stat de la Ministerul Cercetării, Iulian Popescu. El a făcut un rezumat al evenimentului și l-a comunicat aseară pe pagina sa de Facebook:

„A fost adoptată o rezoluție pentru a accelera utilizarea spațiului în rezolvarea provocărilor societății. Am votat și eu această rezoluție, în calitate de reprezentant al României la această reuniune.

Rezoluția a primit numele „Manifestul Matosinhos” după orașul portughez în care a avut loc întâlnirea, și propune o strategie privind accelerarea utilizării spațiului pentru a găsi soluții provocările Europei și a cetățenilor săi.

Din întâlnirea de la acest sfârșit de săptămână au reieșit trei concepte care vor sta la baza strategiei ESA.

  1. Primul este în directă legătură cu problemele climatice și propune folosirea sateliților pentru a aborda schimbările climatice, astfel încât Europa să își atingă obiectivele privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.
  2. Al doilea subiect se referă la utilizarea capacităților spațiale pentru a răspunde la dezastrele naturale.
  3. Al treilea se concentrează pe abordarea deșeurilor orbitale și a amenințărilor meteorologice spațiale.

Reuniunea din Portugalia a fost și una de pregătire a Summitul Spațial European din februarie, o întâlnire a statelor membre ale UE și ESA la Toulouse, Franța, când vor fi discuții aplicate privind dezvoltarea strategiei naționale spațiale și intențiile Europei în următorul deceniu.

Consiliul ESA a recunoscut și doi „inspiratori”, cu rolul de a consolida poziția Europei în domeniul cercetării și dezvoltării: o misiune de returnare a mostrei de lună înghețată și explorarea spațiului de către oameni”, a transmis Iulian Popescu.

 

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie