duminică, februarie 28, 2021
5.6 C
Craiova

ALDE vrea alegeri parlamentare în martie 2021. PNL, cât mai repede!

Curtea Constituțională a stabilit că legea care prevede că Parlamentul României este cel care stabilește data alegerilor parlamentare este constituțională. Prin urmare, Parlamentul urmează să decidă când vor avea loc alegerile generale – pe 6 decembrie sau anul viitor.

Călin Popescu Tăriceanu a transmis că este în favoarea organizării lor în luna martie 2021.

„Pentru acest punct de vedere avem câteva argumente:

1. Să ne lămurim unde suntem cu criza coronavirus. Vedem cifre din ce în ce mai mari de infectări și încă nu au venit valurile de la deschiderea școlilor și alegerile locale.

2. O amânare a alegerilor ne va permite să trecem peste sezonul virozelor și gripelor de sezon care vor complica și mai tare situația medicală.

3. Vom da o șansă noilor administrații locale să se așeze, să facă pregătiri pentru iarnă și nu să fie concentrate doar pe alegerile parlamentare. Asta dacă toți reprezentanții clasei politice consideră că cetățeanul are întâietate.

4. Va da timp guvernului Orban să negocieze cu statele în care trăiesc mulți români pentru a putea organiza în siguranță secții de vot.

Intuiesc reacția lui Orban (Tăriceanu a obținut un scor mic și nu mai vrea alegeri), dar aici este vorba despre mai mult decât interesul unui partid sau altul. Este vorba dacă vrem să rămânem într-o democrație participativă și liberă sau abandonăm această idee și lăsăm să voteze în locul nostru tabletele STS-ului!”

Guvernul a decis data alegerilor pentru 6 decembrie

Premierul Ludovic Orban susține că alegerile vor avea loc pe 6 decembrie și anunță că face demersuri pentru ca Diaspora să poată vota.

„Decizia Curții mi se pare la fel de stranie ca multe alte decizii. Gândiți-vă că parlamentarii nu răspund pentru voturile politice din mandat. Dacă Parlamentul nu poate să stabilească data alegerilor că nu vin parlamentarii la cvorum și nu se poate adopta legea, ei nu răspund. Rămân în funcții. Ce faci?

Dacă Parlamentul nu vrea să stabilească data alegerilor, nu ai ce să le faci parlamentarilor. Cine stabilește data alegerilor? Mi se pare ceva foarte straniu, foarte ciudat”, a declarat Ludovic Orban, marți seară, la B1 TV.

„Noi am stabilit data alegerilor în baza prevederilor constituționale și în baza prevederilor legii aflate în vigoare. Eram obligați să facem lucrul acesta, pentru că acestea sunt prevederile legii.

De ce data de 6 decembrie? Pentru că trebuie să ții cont de două elemente constituționale. Durata mandatului de parlamentar, care e patru ani și durata mandatului expiră pe 20 decembrie.

În plus, ai termenul constituțional de maximum 20 de zile de la data alegerilor în care Președintele convoacă Parlamentul nou ales pentru prima ședință de validare a mandatelor și de depunere a jurământului. Mandatele expiră pe 20, noi am stabilit data de 6 decembrie”, a afirmat Orban.

Virgil Popescu, PNL: O decizie nedemocratică

Liberalii vor însă să conserve scorul de la alegerile locale, când au luat la nivel national 34 %. Guvernarea și conflictele mocnite din teritoriu cu cei de la USR-Plus ar putea să le mai scadă din procente, prin urmare se grăbesc.

„Sunt deputat, dar apreciez că decizia dată de judecătorii CCR, prin care au hotărât că Parlamentul este cel care decide data alegerilor, este una care contravine democrației.

Așa cum a atras atenția și președintele Klaus Iohannis, se creează premisele prelungirii mandatului Parlamentului României printr-o lege adoptată chiar de Parlamentul în funcție.

Adică, suntem în situația în care Parlamentul să decidă că își prelungește mandatul cu încă 4 ani. Sau 8. Sau 12. Iar acest lucru ar fi nu doar absurd dar și nedemocratic.

Avem nevoie de un parlament funcțional pentru a putea continua reformele începute”, e de părere liberalul Virgil Popescu, ministru al Economiei în Guvernul Orban.

Ultimele stiri

Polițiștii șpăgari de la Olt, ajutați de Curtea de Apel Craiova: flagrantul e respins!

Probele prin care era dovedit flagrantul în cazul celor patru polițiști șpăgari de la Poliția Rutieră Olt au fost...

Mai multe articole din aceeasi categorie