luni, iulie 4, 2022
32.9 C
Craiova

Alegeri, partide și candidați. Începe bătălia!

Vom avea din nou alegeri! Astăzi este ultima zi pentru depunerea dosarelor de candidatură pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Vor fi alegeri pentru Parlamentul României; pentru Camera Deputaților și, respectiv, pentru Senatul României.

Lupta electorală a început deja. Încă de la moțiunea de cenzură care a dus lă căderea cabinetului Dăncilă s-au văzut săbiile bătăliei pentru putere. Au urmat alegeri la nivel local, la 27 septembrie. Încă nici nu au fost validate toate rezultatele și începe o nouă confruntare.

Aceste alegeri vor legitima un nou Guvern.

Vor fi alegeri grele din două motive: contextul epidemiei de Covid 19 și situația economică dificilă în care se regăsește întreg globul. Responsabilitatea viitorului Guvern va fi una foarte mare. Dacă analizăm rezultatele de la alegerile locale, constatăm că Parlamentul României nu mai este unul legitim. Un Guvern, mai ales în această criză dublă, sanitară și economică, are nevoie de o majoritate puternică în Parlament. Urmează ani complicați și este posibil să urmeze multe măsuri impopulare.

Viitorul Guvern se forma în funcție de numărul de parlamentari aleși în fiecare județ. Este posibil să vedem și o reorganizare ulterioară a Guvernului, probabil numărul de ministere va sări de 20. Astăzi sunt 16 miniștri plus un viceprim-ministru. Vorbim despre mai mult de 20 ministere pentru că, așa cum arată sondajele și rezultatele de la ultimele alegeri, nu va mai fi vorba despre un Guvern monocolor. Guvernarea va fi formată din mai multe partide sau alianțe.

Oltenia va fi câmp de luptă între PSD și PNL.

La nivel național, lupta mare se va da în continuare între vechile partide PNL și PSD, care sunt urmate îndeaproape de Alianța USR-PLUS. Probabil că balanța va fi înclinată de numărul de locuri câștigat de partidele mici, care așa cum reiese din sondaje urmează să treacă pragul electoral de 5% – PMP, Pro Romania și, desigur, UDMR.

La nivelul Olteniei, lupta majoră se creionează între PSD și PNL. Cu scoruri mult mai mici, vom vedea ce ne rezervă Alianța USR-PLUS, Pro România și PMP. UDMR nu este prezent în această cursă oltenească.

Vom prezenta în următoarele săptămâni candidații fiecărui partid, astfel încât, în ziua votului fiecare dintre cititorii noștri să poată vota în cunoștință de cauză.

Din păcate, va fi vot pe liste, nu mai există colegii uninominale. „Tonul” este dat de cei care ocupă pozițiile (probabil) eligibile din fiecare județ. Vom prezenta și „loteria” redistribuirii unor mandate, o invenție a fostului președinte Băsescu, agreată atunci de PD-L, PNL și PSD.

Oltenia are nevoie de parlamentari capabili.

Oltenia are evidentă nevoie de dezvoltare. Parlamentarii vor conta extrem de mult în proiectele de dezvoltare ale regiunii. Prin urmare, trebuie să fie buni profesioniști și să aibă demnitate. În opinia noastră, Oltenia are nevoie de parlamentari care au coloană vertebrală și pot să creeze punți între județe și nu să ridice ziduri. Parlamentari care pot să pună mai presus de interesul partidului, interesul cetățenilor. Pentru că parlamentarii sunt cei care ne reprezintă pe fiecare dintre noi și ar trebui să reprezinte interesele noastre, nu doar pe cele personale.

Istoria ultimilor 30 de ani de alegeri a fost plină de …promisiuni.

Deși partidele au promis de fiecare dată în prag de alegeri că vor promova noi generații de politicieni, acest lucru încă nu s-a întâmplat. Cu excepția USR-PLUS și, parțial, a PMP sau Pro România, vechile partide se prezintă din nou cu traseiști și candidați (pe poziții eligibile din păcate) la al treilea sau chiar al patrulea mandat.

Mai jos, avem lista cu împărțirea pe partide a câștigătorilor alegerilor parlamentare în Oltenia de acum patru ani:

Senatori:

Numărul de locuri pentru Senatul României distribuit pe fiecare județ în parte:

  1. Dolj – 4 senatori (2 PSD + 2 PNL)
  2. Olt – 3 senatori (2 PSD + 1 PNL)
  3. Mehedinți – 2 senatori (2 PSD)
  4. Vâlcea – 2 senatori (1 PSD + 1 PNL)
  5. Gorj – 2 senatori (2 PSD)

Deputați:

Numărul de locuri pentru Camera Deputaților distribuit pe fiecare județ în parte:

  1. Dolj – 10 deputați (6 PSD + 2 PNL + 1 USR + 1 ALDE)
  2. Olt – 6 deputați (4 PSD + 1 PNL + 1 ALDE)
  3. Mehedinți – 4 deputați (3 PSD + 1 PNL)
  4. Vâlcea – 6 deputați (4 PSD + 1 PNL + 1 ALDE)
  5. Gorj – 5 locuri (4 PSD + 1 PNL)

Așa arată lista partidelor de la Camera Deputaților din 2016. Între timp, unii dintre dumnealor și-au schimbat culoarea politică. La Senat nu se specifică și schimbarea, apare doar ultimul partid din care fac parte. Sperăm ca acest traseism politic, după cum este numit popular, să nu mai existe în viitorul Parlament. Altfel, în continuare interesul personal va avea întâietate, înaintea celui al cetățenilor!

În încheiere, am vrea să facem o analogie. Noi i-am tot așteptat pe americani de-o viață. Au venit până la urmă. Dar când au venit, parcă tot noi, românii, încercăm să-i învățăm ce-i aia o „combinație”. Așa e și cu cei care candidează. În primul rând, vin dintre noi și candidează pentru că noi le-am permis. La fiecare 4 ani, am lăsat clasa politică să ne spună o poveste. Ei ne-o spun, noi îi votăm și apoi ne uită. Dar și noi uităm cam repede să îi tragem de mânecă și odată ce îi vedem ajunși în funcții. Parcă ne e rușine să îi apostrofăm, dar ne vine la îndemână să le vorbim cu „Excelență”…

Ultimele stiri

Video: 28 iulie: deschidere DEx12 Centura Slatina?

Dupa ce in luna martie a finalizat primii kilometri de drum expres din Romania – 18,5 km din Craiova...

Mai multe articole din aceeasi categorie