Alegerile parlamentare ar putea fi amânate

Judecătorii CCR au publicat motivarea deciziei potrivit căreia Parlamentul are dreptul să stabilească data alegerilor parlamentare.

Astfel, Curtea Constituțională arată că legea criticată este constituțională în raport cu criticile formulate, iar după intrarea în vigoare a legii, își încetează de drept efectele Hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit pe 6 decembrie data alegerilor parlamentare. Prin urmare, dacă președintele promulgă legea, Parlamentul va trebui să decidă data alegerilor. Aceasta poate fi 6 decembrie sau… nu.

Șeful statului are la dispoziție zece zile să decidă dacă o promulgă sau o trimite Parlamentului la reexaminare.

„Dacă Parlamentul apreciază că există incertitudini cu privire la organizarea alegerilor în cadrul acestui termen datorată situaţiei din ţară, are obligaţia constituţională de a retrage, în mod temporar, competenţa acordată Guvernului, asumându-şi astfel şi decizia politică de a organiza alegerile după expirarea mandatului, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice din ţară”, spun judecătorii CCR.

Social-democratul Liviu Pleșoianu a avut o primă reacție față de această decizie:

„A venit motivarea CCR! E limpede! Din acest moment, Parlamentul are OBLIGAȚIA să amâne alegerile! Dacă nu o va face, va fi LA FEL de vinovat ca Iohannis…”

Poziția oficială a PSD arată că e posibil să nu aibă loc votul de 6 decebrie:

„Mii de familii au suferit deja pierderi dureroase în ultimele luni; își plâng bunicii, părinții sau nepoții răpuși de COVID-19. Pentru golul rămas în casa familiilor care au pierdut bătălia cu COVID-19, Iohannis și Orban trebuie să răspundă! Să organizezi alegeri la peste 4.000 de infectări pe zi înseamnă să sacrifici și mai mulți oameni dragi! Câte asemenea drame trebuie să se mai producă din cauza guvernării PNL care a pierdut total controlul pandemiei? Câți români trebuie să mai moară pentru ca puterea liberală să trăiască bine?”

Articole asemanatoare