miercuri, iunie 29, 2022
34.5 C
Craiova

Alegerile se amână! „Așezați-vă liniștiți!”

Autor: Tudor Artenie

Alegerile locale se amână. Guvernul a pregătit o Ordonanță de Urgență în care spune acest lucru. De fapt, nu o spune chiar așa. Nu spune că se amână alegerile. Spune că aleșii actuali își pot păstra mandatele, legal, până la 31 decembrie 2020. Așa că, vorba lui Ceaușescu din balcon, înainte de a fugi cu elicopterul: „așezați-vă liniștiți!”

COVID-19 îngheață configurația câmpului politic.

Prin urmare, amânarea alegerilor locale lasă câmpul politic în aceeași configurație numerică. Tot atâția primari sau șefi de județe sau consilieri de fiecare partid. Dacă și alegerile generale se vor „muta” în 2021, îngheață și configurația parlamentară. Dar nu avem de ales. COVID-19 obligă lumea să își schimbe parametrii de funcționare.

Partidele joacă tot mai prost.

PNL are guvernul. Dar se bâlbâie, întârzie, e confuz. Comunică execrabil. Trece de la lipsa echipamentelor de protecție, la eliberarea infractorilor din pușcării cu o lejeritate uimitoare. Mă refer la proiectul Alinei Gorghiu, care ar fi vrut să îi vadă în închisoare la domiciliu pe cei cu pedepse de până la 7 ani.

PNL este, totuși, marele câștigător al stării de urgență.

Rămâne la guvernare, controlează procese de achiziții, face numirile care-i convin în agențiile și companiile statului. Trecerea spitalelor din parohiile locale în marea parohie a ministerului lasă baronii locali fără o mare resursă. Dar resursa nu va înceta să fie exploatată politic. PNL va fi astfel marele și unicul beneficiar al acesteia.

Armata salvează țara, dar salvează și PNL.

Pare paradoxal, dar intervenția armatei consolidează guvernul PNL. Și, pe cale de consecință, întărește partidul președintelui. Armata îi dublează, suplinește sau înlocuiește cu ofițeri și generali pe demnitarii incompetenți. Faptul că alegerile se amână convine de minune PNL. După ce trece criza și ieșim din starea de urgență, PNL are timp să se consolideze. Și va avea resurse mari la dispoziție. Rămâne de văzut dacă oamenii îi vor crede, dar nu se știe niciodată.

PSD face un continuu joc de glezne. De neînțeles.

Cu doar câteva excepții, lideri locali sau de la vârf, care se hrănesc agresiv cu veșnicele erori liberale, PSD stă sub plapumă. Probabil că lipsa unui lider autentic, legitimat de alegerile interne (Marcel Ciolacu este președinte interimar) îi face pe social-democrați prudenți. Dar excesul de prudență nu va avea darul să îi crească pentru alegerile deja amânate. Dacă PNL va pierde voturi din cauza deciziilor confuze sau a unor personaje care stârnesc mai degrabă râsul decât respectul (cum ar fi Marcel Vela, Ion Ștefan „Grindă” sau Violeta Alexandru), acestea nu se vor duce automat la PSD. Iar cu o atitudine care seamănă cu jocul la offside, fără strategii de atac, fără energie și cu o comunicare fără nerv, PSD nu va crește. Sau va crește foarte puțin.

USR+ joacă în alt film.

USR ar avea o șansă bună să se repoziționeze. Dar vlaga tinerească a acestui partid de care s-a agățat și Dacian Cioloș se irosește în direcții care nu au nicio relevanță pentru români. Fie votează proiectul Alinei Gorghiu în favoarea pușcăriașilor, fie ridică osanale construcției europene. Nu vreau să spun că UE e o poveste. Dar e clar că și UE a fost „luată prin surprindere”, iar românii au nevoie de cineva care să aibă grijă reală de ei. Pe de altă parte, Dan Barna pare să nu-și fi revenit după bătaia încasată la prezidențiale. O schimbare de leadership în USR și un brânci mai viguros aplicat „apendicului” Cioloș poate că ar ridica partidul. Faptul că alegerile locale se amână ar putea da USR+ timpul pentru reașezare. Dar și de acest lucru mă îndoiesc, Barna nu vrea să cedeze puterea.

ProRomânia este un partid de lider.

Victor Ponta vorbește mult și vorbește în general bine. Este imaginea cea mai bună a partidului. Problema ProRomânia este că între Ponta și linia a doua a partidului este o distanță uriașă. Amânarea alegerilor ar putea crește partidul dacă s-ar ocupa cineva de acest lucru. Sau ar putea crea premise reale de fuziune cu PSD.

ALDE se stinge pas cu pas.

Eforturile lui Călin Popescu Tăriceanu de a ține partidul în linia întâi nu sunt suficiente. Plecarea de la guvernare și lăsarea în șah a PSD de anul trecut (prilej pentru instalarea cabinetului Orban) nu au întărit ALDE. Dimpotrivă. Faptul că ALDE se lipește acum din nou de PSD nu-l ajută pe Tăriceanu.

UDMR are un electorat relativ stabil, dar are și o mare problemă.

Revenirea românilor din străinătate face imposibil pragul de 5% pentru UDMR. Dacă nu va obține scăderea pragului la alegerile parlamentare, UDMR rămâne cu doar câteva județe, puține, și ceva mai multe localități. UDMR poate obține acest lucru. Trebuie doar să jure supunere liberalilor. Chiar dacă PSD se va opune, partidele mici se vor bucura pentru că le va fi și lor mai ușor accesul în Parlament. Așa că să ne așteptăm la schimbări în legislația electorală.

PMP are șanse mai mari decât celelalte partide mici să crească.

Acest lucru i se datorează lui Traian Băsescu. Fostul președinte al României a avut cel mai articulat discurs în această perioadă de criză. A vorbit ferm și cu argumente. L-a pus pe Klaus Iohannis în poziția unui elev de liceu care nu și-a învățat lecția. Uns cu toate alifiile, Traian Băsescu are un electorat al său. Dacă PMP va folosi experiența lui Băsescu, se va organiza mai bine în teritoriu și va folosi mai mult arsenalul patriotic pe care nu-l mai acoperă azi nimeni, PMP poate crește serios. E tot ce a mai rămas din creștin-democrația românească…

Alegerile se amână, partidele au timp să reflecteze la ce au de făcut. După criză, România se va schimba. Oamenii nu vor mai alege politicieni neserioși, fără carte și aroganți. Vom avea nevoie de o altă reprezentare politică. Vor fi la mare căutare patrioții. Dar nu cei fără carte. Cei autentici!…

Ultimele stiri

Vâlcea: 70 de persoane au coborât din tren după ce locomotiva a luat foc

Aproximativ 70 de persoane s-au autoevacuat, azi, dintr-un tren care circula pe ruta Sibiu - Râmnic, după ce locomotiva...

Mai multe articole din aceeasi categorie