Alianță, blat, pandemie… Teme pentru alegerile locale

Autor: Tudor ARTENIE

În timp ce amărâții României așteaptă măștile gratuite promise de guvern (care încă nu vin pentru că licitația prin care se vor cumpăra a fost contestată!), în timp ce interlopii se simt samurai ai unor vremuri tulburi și se taie vârtos între ei, țara se pregătește de alegeri. Alegerile locale sunt acum esența vieții politice, iar pandemia se crispează sub amalgamul de calcule, alianțe, atacuri și trădări.

Într-o contabilitate politică simplă, partidele (și independenții) ar trebui să își vândă ofertele, să se înscrie legal în competiție, iar oamenii să bifeze în buletinul de vot ce le surâde. Ce le convine. Sau să nu bifeze ce nu le surâde și nu le convine. Simplu, nu-i așa?

Ar fi simplu dacă nu ar fi …complicat. Orice alianță are o poveste.

PNL vrea alegeri repede, că altminteri se erodează guvernând așa cum o face. PSD ar amâna alegerile, doar-doar erodarea PNL va fi mai puternică, liberalii guvernând… așa cum guvernează. USR+, o alianță care a atins un vârf de performanță cu ocazia alegerilor europarlamentare, caută să revină la forma inițială și încinge internetul. Dar cum internetul nu e destul, USR+ caută un acoperiș liberal sub care să se cuibărească. PMP, cu un Traian Băsescu într-o formă de zile mari, merge pe cont propriu. UDMR și celelalte formațiuni politice ale maghiarilor din România se luptă deschis între ele în localitățile și județele unde domină electoratul de etnie maghiară. Și, peste tot în țară, se mai anunță și alții, mai mici, dar deciși să iasă la bătaie.

În mod curios, partidele încheie alianțe preelectorale. De ce o astfel de alianță?

De ce curios? Pentru că alianțele serioase se fac după alegeri, când fiecare partid știe ce a câștigat și știe ce să pună în comun cu alții. Așa se decid viceprimarii și vicepreședinții de consilii județene. Capitala României este cel mai bun exemplu de ciudățenie preelectorală. În București, PNL și USR+ și-au dat mâna și în sectoare, și în cursa pentru postul de primar general. Ideologic, această alianță e un non-sens. Politic, pentru USR+, care a strigat din toți bojocii că vrea o altfel de politică și altfel de politicieni, alianța cu PNL e mai degrabă o groapă, nicidecum o trambulină. Iar pentru PNL e o dovadă de slăbiciune, nu de forță.

Explicația că împreună curăță capitala de PSD este una superficială. Dacă obiectivul unor alegeri este să fie „contra” ceva și nu „pentru” cetățeni și comunitate, acele alegeri își pierd sensul. Sondajele de opinie arată un PSD aflat departe de forma din 2016. Alegerile locale ar trebui să arate direcția în care vor să meargă bucureștenii, nu să satisfacă dorința de război a cuiva. O alianță preelectorală poate fi justificată atunci când un partid mare se asociază cu unul mic, care nu poate trece pragul electoral, dar poate aduce plus-valoare în favoarea cetățenilor.

O alianță preelectorală între partide mari arată că acestea și-au epuizat resursele. Că nu mai au imaginație, că nu au destui oameni calificați să candideze și, apoi, să conducă.

Ultima mare alianță politică s-a numit USL. Era în 2012, nici nu a trecut mult timp de atunci. Alianță între PSD și PNL împotriva lui Traian Băsescu și a partidului său. Mai știe cineva cât a durat acea alianță după alegeri? Ce s-a ales de ea? Cum putea fi o asociere autentică în favoarea românilor când azi (și nu numai azi!) protagoniștii mai au puțin și își scot ochii între ei?

Clasa politică demonstrează neîncetat că nu poate să se reformeze în adevăratul sens al cuvântului. A rămas captivă unei mentalități de control asupra teritoriilor asemănător celei a clanurilor de infractori care se bat cu săbiile pe stradă. Ca în Miorița lui Alecsandri, doi ciobani se asociază ca să îl omoare pe al treilea, mai bogat decât ei.

Românii vor fi chemați la vot în plină pandemie, supunându-se unor riscuri de infectare mari, pentru a alege o tabără sau alta. Nu ca să aleagă un partid, o doctrină sau un program de administrare locală. Și ca tacâmul să fie complet, artiștii noștri războinici de pe câmpul de luptă politic pregătesc și o serie de blaturi. Unul (de la un partid) va lua județul, altul (de la „inamic”) va lua primăria municipiului reședință de județ. Și invers. Se vede acest lucru acolo unde candidați fără șanse sunt scoși la înaintare în bătălia cu adversari creditați cu șanse mari. Iar dacă vreți un indiciu, verificați istoricul politic al „puternicilor” la municipiu sau județ. Veți avea o surpriză, cel mai adesea portocalie!

Articole asemanatoare