luni, iunie 24, 2024
23.4 C
Craiova

ANAT solicită Guvernului sprijin real pentru agențiile de turism

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a transmis Guvernului României 5 propuneri esențiale pentru supraviețuirea agențiilor de turism, deoarece  consideră că este nevoie de o schemă de ajutor dedicată agențiilor de turism pe modelul adoptat de multe alte state din cadrul UE.

ANAT arată că, în privința contribuției la bugetul de stat, anul trecut numai 10 dintre agențiile de turism cu volume mari, care operează pe piața din România, au achitat în anul 2019 un volum total de impozite în valoare de peste 40 de milioane de lei.

Asociația arată că, din păcate, șirul lung de întâlniri pe care reprezentanții mediului de afaceri din domeniul turismului le-au avut cu reprezentanții Guvernului nu a avut rezultatele mult așteptate de operatorii economici cu activitate preponderentă de agenție de turism.

Acest sector este recunoscut la nivel mondial ca fiind cel mai grav lovit de efectele pandemiei de Covid-19. Măsurile adoptate, deși utile, nu au fost adaptate nevoilor specifice ale agențiilor de turism.

Măsurile adoptate de Guvern sunt fie inaplicabile, fie nesustenabile

Agențiile nu au putut aplica pentru șomajul tehnic, activitatea lor neputând fi oprită din cauza faptului că aveau deja sejururi aflate în derulare sau în pregătire pentru sezonul de vară 2020, călători aflați în diverse destinații care trebuiau repatriați sau negocieri de purtat cu furnizorii de servicii în vederea recuperării avansurilor achitate pentru călătoriile anulate.

De asemenea, programul IMM Invest, destinat susținerii capitalului de lucru și al investițiilor, prevedea în momentul lansării, printre condițiile de accesare, păstrarea numărului de angajați existent până la data de 04.04.2020.

ANAT consideră nesustenabilă obligativitatea păstrării numărului de angajați constant, pentru o perioadă de 6 luni după semnarea contractului, fără a se lua în considerație motivul încetării contractului individual de muncă. De exemplu, în cazul unei demisii, agentul economic este obligat să facă o nouă angajare, pentru a nu pierde finanțarea.

Cele mai afectate categorii sunt agențiile de turism care fac incoming și agențiile turismului de afaceri, care nu au mai avut venituri de la începutul anului 2020 din cauza restricțiilor tot mai severe de călătorie și a anulării evenimentelor la nivel global.

Schemă de ajutor

ANAT arată că, în aceste condiții, se impune, pe modelul adoptat de multe alte state din cadrul Uniunii Europene, o schemă de ajutor dedicată agențiilor de turism. Această măsură este absolut necesară, pentru evitarea pierderii altor câteva zeci de mii de locuri de muncă și a veniturilor aferente din taxe și impozite, deloc neglijabile, pe lângă afectarea câtorva sute de mii de călători care își vor pierde vacanțele și banii achitați în avans.

Cinci propuneri pentru supraviețuirea agențiilor de turism

ANAT transmite Guvernului 5 propuneri pe care le apreciază ca fiind echitabile și, totodată, cruciale pentru supraviețuirea agențiilor de turism:

  1. Realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru agențiile de turism constând în oferirea de granturi egale cu valoarea taxelor achitate în anul 2019, proiect ce ar trebui implementat până cel târziu la finalul anului 2020.
  2. Reducerea cotei de TVA la 5% pentru agențiile de turism începând cu 01.01.2021, chiar și pentru o perioadă limitată de 3 ani.
  3. Prelungirea acordării voucherelor de vacanță în perioada 2021-2025 către bugetari și acordarea de facilități fiscale pentru companiile private care oferă salariaților vouchere de vacanță. Conform studiilor de specialitate, fiecare leu cheltuit de statul român pentru voucherele de vacanță antrenează o creștere de 0,51 lei a Produsului Intern Brut (valoare nominală), iar la fiecare 64.359 lei cheltuiți pentru vouchere se creează un nou loc de muncă.
  4. Prelungirea proiectului privind munca flexibilă până la 30 iunie 2021, pentru a evita pierderea unei resurse umane cu un nivel profesional foarte înalt și cu o specializare de nișă, care cu greu va putea găsi alte locuri de muncă pe măsura pregătirii. Oameni în care s-a investit foarte mult în decursul anilor și care au acumulat o experiență remarcabilă vor fi nevoiți să migreze către alte domenii de activitate, probabil ca novici, ceea ce va duce la scăderea veniturilor și, implicit, a nivelului de trai pentru această categorie de angajați.
  5. Garantarea voucherelor de valoare emise de către agențiile de turism pentru călătoriile anulate din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Radu Voinea, Business Trip: Nu restaurantele sunt problema!

Managerul Agenției de Turism Business Trip din Slatina, Radu Voinea, a declarat la emisiunea „Rațional” de la Euro Oltenia Info, că industria ospitalității își va reveni, dacă e susținută.

„Sunt în continuare încrezător că industria turismului în România va fi în creștere în următorii ani. Țara noastră chiar merită mult mai multă atenție, în special pentru că avem destinații și hoteluri de top la un raport calitate-preț mult peste nivelul din Europa”, consideră Radu Voinea. Dar optimismul nu e suficient pentru că, subliniază el, nu s-a făcut nimic concret din partea statului pentru a fi sprijinit sectorul HoReCa. „În afară de șomajul tehnic, care nu a fost o măsură specifică turismului, nu s-a făcut nimic”. Dar și acesta, nu a putut fi aplicat peste tot. Mai mult, el consideră că lovitura dată restaurantelor este complet nejustificată. O astfel de măsură ca aceasta „mi se pare incredibilă și TOTAL nejustificată . Sper doar ca lumea sau cei care iau decizii sa inteleaga ca nu restaurantele sunt cauza problemelor in aceste zile. Majoritatea restaurantelor sunt goale , majoritate inseamna peste 90% . Pentru un numar mic de oameni care forteaza lucrurile nejustificat sufera o intreaga industrie”, a punctat Radu Voinea. El speră ca propunerile ANAT să fie luate în seamă de Guvern, pentru a se evita colapsul complet al turismului românesc.

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie