Angajații CEO, avertizați: respectați măsurile sau veți fi sancționați!

Directoratul Complexului Energetic Oltenia a transmis un apel către angajați în care li se spune clar că dacă nu respectă regulile anti-Covid vor fi sancționați atât administrativ, cât și cu amenzi.

Apelul conducerii vine și ca urmare a faptului că în ultimele zile au fost depistați pozitiv trei angajați din zona administrativă. Potrivit presei locale, ultima persoană infectată este chiar soția unui membru al Directoratului, Gore Popescu, ea însăși este salariată a companiei, la una dintre cariere.

Există riscul de blocare a activității

Conducerea Directoratului susține în Apel că îmbolnăvirea angajaților poate duce la blocarea activității, ceea ce, în contextual economic dificil în care se află Complexul, nu e de dorit.

„Având în vedere contextul epidemiologic actual, reprezentat de creșterea alarmantă a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus SARS Cov2, înregistrată atât la nivel național cât și la nivelul societatii noastre, DIRECTORATUL Societății Complexul Energetic Oltenia SA face apel catre toți salariații săi pentru a face un efort deosebit in scopul stoparii acestui fenomen extrem de periculos care poate afecta sănătatea fiecăruia dintre noi și a familiilor noastre și care, totodată, poate conduce societatea către blocarea activității prin reducerea drastică a numărului de lucrători activi, instalațiile nemaiputând fi deservite. De asemenea, poate conduce la dispunerea carantinării zonale de către autorități, care, inevitabil, produce blocarea activității societății, urmată de agravarea dificultăților financiare pe care deja societatea noastră le întâmpină.
În acest sens, vă rugăm să respectați toate măsurile care v-au fost aduse la cunoștință, atât prin instruirea suplimentară în domeniul SSM care a fost efectuata (prelucrarea Planului de Prevenire și Protecție cu măsurile de prevenire a contaminării și a IP-SSM-014), cât și prin toate prelucrările care v-au fost făcute în acest sens”, se arată în Apel.

Ce trebuie să facă angajații?

Cei din Directorat au întocmit și o listă de instrucțiuni pentru angajați:

• Utilizarea măștii de protecție în spațiile închise și în mijloacele de transport;
• Dezinfectarea frecventă a mâinilor;
• Evitarea deplasărilor nejustificate prin sediile administrative;
• Termometrizarea la intrarea în sedii;
• Informarea imediată a șefului ierarhic despre degradarea stării de sănătate survenite atât în timpul programului de lucru cât și în timpul liber;
• Părăsirea imediată a sediilor administrative atunci când se constată că starea de sănătate se degradează sau când sunteți informați de șeful ierarhic, de medicul de familie sau de către autoritățile statului (DSP) că sunteți potențiali contacți ai unui caz confirmat de Covid 19, urmând ca modul în care veți fi pontați în continuare (muncă la domiciliu, concediu medical, concediu de odihnă, recuperări cu post, etc.) să fie stabilit ulterior, în funcție de fiecare caz în parte. Conform prevederilor Legii nr.136/18.07.2020 a Carantinării, indemnizația pentru carantină a fost stabilită în procent de 100%”.

Sancțiuni administrative și amenzi penale

Ca să fie siguri că oamenii respectă indicațiile, conducerea Complexului anunță că în caz contrar, vor fi luate măsuri.

„Vă informăm ca nerespectarea acestor măsuri poate fi sancționată atât administrativ, de către societatea noastră, prin constatarea săvârșirii unei abateri disciplinare constând în nerespectarea instrucțiunilor de securitate și sănătate în muncă, precum și de către organele abilitate ale statului prin aplicarea de amenzi persoanelor fizice, cât și penal dacă nerespectarea acestor măsuri conduce la transmiterea virusului la alte persoane, prin aceasta fiind săvârșită infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. De asemenea, vă informăm că, in conformitate cu prevederile Legii nr.136/18.07.2020 a Carantinării, persoanele care nu respectă măsura carantinării la domiciliu vor fi carantinate într-un loc stabilit de autoritățile statului”.

Lider sindical: E greu să porți mască pe scaun, darămite la 35 de grade!

Dumitru Pârvulescu, de la Federația Națională Mine Energie, a comentat, pentru euroolteniainfo.com, acest Apel și ne-a descris cum stau lucrurile.

„Aveam deja o lege în acest sens, nu era nevoie să mai vină și ei cu acest apel care spune același lucru. La o mie de cazuri într-o zi, vă dați seama că la un moment dat se mai îmbolnăvesc și oameni din Complex, pentru că e o companie mare. Dar în limitele normale, angajații respect măsurile de igienă. Ce să vă spun? Am umblat cu toții prin hipermaketuri două luni fără mască, în starea de urgență, și acum, la starea de alertă trebuie să purtăm mască… E greu să porți mască atunci când ai o activitate fizică foarte grea, cum e la noi. E greu să porți mască și când stai pe scaun, darămite când lucrezi la 35 de grade, cum sunt ai noștri. Vă mai spun ceva, nu cred că trebuie să fim așa fataliști. Virusul a venit și va pleca”.

CEO, pe locul 3 în asigurarea de energie

Cei din Directorat sunt îngrijorați pentru că blocarea CEO ar însemna un dezastru la nivel national.

Astăzi, 15,40 la sută din energia consumată în România vine din cărbune, de la Complexul Energetic Oltenia, cu un mic adaos și de la Complexul Energetic Hunedoara. Energia verde, cum sunt fotovolaticele și eolianul, abia asigură împreună 13 la sută.

Articole asemanatoare