luni, septembrie 27, 2021
28.1 C
Craiova

Angajatorii trebuie să-și informeze noii salariați despre pensiile private

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a anunțat că, potrivit celor mai noi reglementări, toți angajatorii din România sunt obligați, din această lună, să își informeze noii salariați cu vârsta până în 45 de ani în legătură cu aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Informarea se adresează în principal salariaților aflați la primul loc de muncă, cei care au obligația legală de a-și alege fondul de pensii de Pilon II în primele 4 luni de la intrarea în piața muncii. Tinerii care nu își aleg fondul de pensii la care să contribuie sunt repartizați aleatoriu de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) la unul dintre cele 7 fonduri de Pilon II.

Salariații care nu se află la primul loc de muncă nu trebuie să își aleagă fondul de pensii, ei fiind deja integrați în Pilonul II. În prezent, 7,7 milioane de români contribuie deja la un fond de pensii private obligatorii. Cei care nu cunosc la ce fond contribuie pot completa formular ul postat pe: https://asfromania.ro/scr/petitiiFP  și vor fi contactati în cel mai scurt timp de administratorul fondului de pensii private la care au contul personal.

Pentru a veni în sprijinul angajatorilor și a ușura această nouă sarcină administrativă, APAPR a pregătit un model de scrisoare pe care angajatorii o pot descărca și tipări sau trimite tuturor salariaților.

Eşti la primul loc de muncă?

Conform Legii 411/2004, toți salariații cu vârsta de până la 35 de ani sunt obligați ca, în termen de 4 luni de la intrarea în piața muncii, să își aleagă unul dintre cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) care funcționează în România. Lista acestor fonduri o găsești pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară din România (ASF): www.asfromania.ro -> Supraveghere -> Piața pensii private -> Linkuri administratori fonduri pensii private.

Daca nu îți alegi singur fondul de pensii în acest interval de 4 luni, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) te va repartiza aleatoriu la unul dintre cele 7 fonduri de pensii private. De asemenea, toți salariații cu vârsta între 35 și 45 de ani își pot alege un fond de pensii private, fară însă a fi obligați.

Ai mai fost salariat?

Atunci ai toate șansele să fii deja participant la unul dintre cele 7 fonduri de pensii private. Dacă nu cunoști la ce fond de pensii private contribui, completează formularul de la www.asfromania.ro.

Află la ce fond de pensii ești. Introdu-ți datele personale și vei fi contactat în câteva zile de administratorul fondului de pensii private la care contribui, care îți va oferi toate detaliile și îți va răspunde la toate întrebările sau nelămuririle pe care le poți avea.

Ştii deja la ce fond de pensii contribui?

Intră periodic pe www.proprietardepensie.ro pentru a afla noutăți și beneficii pe care le ai ca participant la Pilonul II de pensii private obligatorii. Păstrează legătura cu administratorul fondului de pensii private pentru a-ți actualiza datele personale (eventuale schimbări de documente de identitate sau de domiciliu) și a solicita să primești scrisoarea anuală de informare în format electronic.

Ce beneficii ai ca participant la pilonul II?

1) Pilonul II nu te costă nimic în plus! Din contribuția socială (CAS) de 25% din salariul tău brut pe care angajatorul o reţine și o virează la CNPP, 3,75% sunt virați automat în contul tău personal de Pilon II;

2) Sistemul este foarte strict reglementat și supravegheat, având numeroase mecanisme de siguranță și protecție pentru a nu-ți pierde banii, care sunt administrați prudent și transparent. Ai garanția că la vârsta pensionării vei primi cel puțin valoarea cumulată netă a contribuțiilor plătite;

3) Banii strânși în contul tău personal de Pilon II îți revin ţie la vârsta pensionării sau înainte, în cazul invalidității de grad I sau II nerevizuibil. În cazul decesului, banii rămân moștenitorilor tăi legali;

4) În orice moment poți verifica pe Internet la ce fond contribui și cați bani ai strâns. În fiecare an vei primi la ultima adresă o scrisoare de informare ce conține valoarea contului tău și informații despre situația administratorului. Poți solicita ca scrisoarea anuală să o primești pe e-mail.

Scrisoarea APAPR poate fi descărcată de aici: https://apapr.ro/wp-content/uploads/2021/07/scrisoare-angajatori-OMMPS-585.pdf

 

 

 

Ultimele stiri

E Ziua Mondială a Turismului. Mesajul unui antreprenor oltean

Ziua mondială a turismului este marcată, în fiecare an, la 27 septembrie, de către 159 de ţări, şase membri...

Mai multe articole din aceeasi categorie