marți, mai 18, 2021
13 C
Craiova

ANRE a amendat firme din energie și gaze pentru manipularea pieței

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a efectuat recent o serie de investigații cu privire  pe piețele angro de energie electrică și gaze naturale la 33 producători și furnizori de energie electrică și gaze naturale, titulari de licență, care desfășoară activități pe piața en gros de energie.

Rezultatele se prezintă astfel:

  • 17 investigații au fost finalizate, din care 14 au fost efectuate la participanți pe piața en gros de energie electrică iar 3 la participanți pe piața en gros de gaze naturale;
  • 16 investigații sunt în curs de desfășurare, la faza de analiză și verificare a datelor, informațiilor și documentelor aferente fiecărei investigații, din care 12 pe piața angro de energie electrică, iar 4 pe piața en gros de gaze naturale.

Unele investigații au fost efectuate la solicitarea Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei (ACER).

 Acestea au avut ca obiect verificarea modului în care participanții la piața en gros de energie au respectat/respectă prevederile art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței en gros de energie (REMIT).

Articolul respectiv stipulează clar faptul că:  “Se interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pieței pe piețele en gros de energie”.

Amenzi de 6,6 milioane de lei

Din cei 17 participanți la piața en gros de energie investigați, ANRE a sancționat contravențional 11 operatori economici cu amenzi în cuantum total de 6.600.000 lei, după cum urmează:

Pentru încălcarea prevederilor art. 5 din REMIT au fost sancționați 7 furnizori de energie, cu amenzi în cuatum total de 3.000.000 lei. O parte dintre respectivii participanţi la piaţa en gros de energie electrică au fost implicaţi în tranzacţii de tip wash trade, respectiv în tranzacții considerate ,,de spălare de tip A-B-A”, iar această formă de conduită în tranzacţionare, dovedită de ANRE cu înscrisuri, constituie ,,manipulare de piaţă”. Aceste tranzacții, ce constau în schimbarea pozițiilor contractuale, sunt calificate ca manipulare de piaţă deoarece sunt de natură a oferi indicaţii false sau înşelătoare privind oferta, cererea sau preţul produsului tranzacţionat.

Pentru încălcarea prevederilor art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 714/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009, coroborate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 543/2013 al Comisiei din 14 iunie 2013, au fost sancționați 4 operatori economici titulari de licență, cu amenzi în cuatum total de 3.600.000 lei. Aceștia nu și-au respectat obligația de a publica în timp util informațiile privilegiate datorate cererilor operative de retragere din exploatare a echipamentelor energetice, creând dezechilibru la nivelul funcționării Sistemului Energetic Național, fiind afectate rezervele necesare funcționării acestuia în condiții de siguranță, inducând riscul ca operatorul de transport și sistem să nu poată asigura cantitățile de energie necesare furnizorilor de energie electrică pentru clienții finali.

Amenzi de 10% din cifra de afaceri

Începând cu data de 25.09.2020, conform ultimelor modificări și completări aduse Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, sancțiunile aplicate de ANRE au fost majorate.

Astfel, participanții la piața en gros de energie care vor manipula sau vor încerca să manipuleze  piața, vor putea fi sancționați cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală, fără a mai avea posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii. Sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat.

Ultimele stiri

Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind ceremonia lui Donald Trump

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea - pentru două fapte de trafic de influență...

Mai multe articole din aceeasi categorie