miercuri, decembrie 8, 2021
3.2 C
Craiova

ANSVSA: Noul coronavirus nu se transmite prin alimente

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor  (ANSVSA) vine cu o serie de precizări, ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații potrivit cărora alimentele de origine animală și nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru virusul SARS-CoV-2.

Potrivit ANSVSA, nu există dovezi științifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, pește, produse din carne, etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie, etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului.

În prezent, nu există informații disponibile privind prezența pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 și supraviețuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la răspândirea virusului.

Cei care au activitate în domeniu cunosc regulile

Reglementările legislative europene și naționale în domeniul siguranței alimentelor se aplica la fel ca și până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor și bunelor practici de fabricație și igienă de către operatorii economici în toate etapele de producție, manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piață a unor alimente sigure.

Personalul angajat care manipulează alimente (de exemplu tranșarea cărnii, felierea cărnii sau a produselor lactate, curățarea peștelui, ambalarea fructelor și legumelor), cât și comercianții cu amănuntul sunt la curent cu cerințele de igienă pe care trebuie să le respecte când desfășoară astfel de activități.

Pentru a verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar implementează prevederile legislației în vigoare privind siguranța alimentelor, ANSVSA desfășoară activități de control oficial pe întreg lanțul alimentar.

Nu atingeți produsele!

De asemenea, consumatorii ar trebui să conștientizeze rolul lor. Ca o practică generală de igienă, clienții din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenționează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiți agenți patogeni, care ar putea fi prezenți pe mâinile lor. Pentru ca populația și operatorii din sectorul alimentar să aibă acces la informații corecte, ANSVSA a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri, printre care Ghidul pentru industria alimentară elaborat în contextul evoluției pandemiei de COVID-19, care a fost tradus și adaptat după Ghidul provizoriu  al  Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ,,COVID-19 și siguranța alimentelor” . Detalii, aici.

Ultimele stiri

Horoscop 7 decembrie. Ce ne rezervă astrele?

Predicțiile zilei de 7 decembrie 2021. Berbec Dacă ai avea mai multe zile precum aceasta, atunci toate lucrurile ar merge mai...

Mai multe articole din aceeasi categorie