Arest pentru fostul procuror Mircea Negulescu

Fostul procuror de la DNA Ploiești, Mircea Negulescu, supranumit „Portocală”, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Inițial, acesta fusese reținut pentru 24 de ore în dosarul „Tony Blair”. Punerea în libertate sub control judiciar a celebrului procuror a fost contestată de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Judecarea contestației s-a soldat cu o nouă decizie: arestarea pentru 30 de zile. Decizia este definitivă.

În dosar este judecat şi fostul ofiţer de poliţie judiciară, Mihai Iuliano Iordache. Acesta a scăpat de arest, fiind sub control judiciar pentru 60 de zile.

Fostul procuror Negulescu este cercetat în dosarul Tony Blair.

Este vorba despre un eveniment organizat pentru Victor Ponta și la care urma să participe fostul premier britanic. Mircea Negulescu a cercetat organizarea acestui eveniment, dar a făcut-o, după cum au stabilit judecătorii, abuziv. Infracțiunile pentru care este judecat (și arestat acum) sunt multe și complexe. El este acuzat de: „cercetare abuzivă (6 infracţiuni), represiune nedreaptă (4 infracţiuni), instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, fals intelectual (12 infracţiuni), abuz în serviciu (4 infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mircea Negulescu și ofițerul de poliție ar fi dispus, conform procurorilor care îi anchetează, măsuri ilegale pentru a soluționa cazul. Cei doi sunt acuzați de „punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 4 persoane precum şi măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar faţă de 3 persoane, despre care cunoştea că sunt nevinovate.” Ancheta lui „Portocală” ar fi determinat judecătorul de drepturi şi libertăţi să dispună, fără vinovăţie, arestarea preventivă a unei persoane în baza materialului probator plăsmuit”.

Articole asemanatoare