joi, iunie 13, 2024
24 C
Craiova

Artrom nu mai este deținută de ruși. S-a schimbat denumirea, se așteaptă retragerea sancțiunilor

Hefestos Capital, cea mai mare companie de investment banking din sud-estul Europei, cu sediul în Belgrad, a cumpărat de la Grupul TMK (PAO TMK) acţiunile deţinute la compania germană TMK EUROPE GmbH, care este acţionarul majoritar al TMK ARTROM SA. Astfel, fabrica de țevi Artrom, cu operațiuni în Slatina și Reșița, a devenit ARTROM STEEL TUBES.

„Suntem încântaţi să anunţăm că am achiziţionat 100% din compania ARTROM STEEL TUBES, cel mai important grup industrial din România şi unul dintre liderii producţiei de ţevi premium cu aplicaţii speciale din Europa. Timp de 21 de ani, misiunea Hefestos Capital a fost să consilieze şi să dezvolte companii şi brand-uri de top din sud-estul Europei, să readucă în prim-plan lideri vechi şi să creeze campioni noi. Achiziţia companiei ARTROM ne va permite să-i oferim o nouă perspectivă şi suntem nerăbdători să lucrăm împreună cu management-ul companiei, cu echipa de specialişti, dar şi cu autorităţile române, furnizorii şi clienţii noştri din toată lumea, ca să dez-voltăm mai departe potenţialul ARTROM STEEL TUBES”, a declarat Milutin Nikolic, co-fondatorul Hefestos Capital, potrivit bursa.ro.

Directorul Adrian Popescu a devenit președintele Consiliului de Administrație

Companiile Grupului ARTROM din România, Italia și SUA nu mai fac parte din Grupul TMK, nu mai sunt controlate de acesta şi nu mai au legături cu fostul investitor rus, mai scrie Bursa.
Noii beneficiari reali – co-fondatorii Hefestos, sârbii Milutin Nikolic şi Pavle Kavran – au fost înregistraţi la Registrul Comerţului din România şi au fost deja notificate toate autorităţile române relevante, fiind de asemenea solicitată anularea deciziilor de îngheţare a fondurilor societăţilor din România (foste TMK), din cauza sancţiunilor impuse fostului beneficiar real.
Directorul general al ARTROM, Adrian Popescu, cel care a condus compania timp de pste 30 ani, a devenit preşedintele Consiliului de Administraţie, în timp ce director general a fost numit Cristian Drinciu, care a activat ca director general-adjunct de Operaţiuni timp de peste 25 de ani.

2022, cel mai bun an din ultimii 10 pentru Artrom

ARTROM STEEL TUBES are la acest moment 2.350 angajați, la uzinele din Slatina și Reșița. La uzina siderurgică din Reşiţa se produce oţelul necesar uzinei de ţevi din Slatina, iar de aici se livrează produse în Europa, Statele Unite şi Asia, având ca agenţi comerciali sucursalele sale din Europa şi SUA. Companiile ARTROM din România au afaceri de aproximativ 2 miliarde lei, 85% reprezentând exportul produselor către cei peste 600 clienți din Europa și America.
Cu toate constrângerile suferite în 2022, din luna martie ARTROM funcționând sub sancțiuni impuse ca urmare a faptului că deținătorul real, rusul Dmitri Pumpiansky, a figurat pe lista afaceriștilor ruși sancționați (deși în martie omul de afaceri rus a vândut acțiunile, însă actele perfectate în Cipru nu au fost recunoscute în România), ARTROM a avut cel mai bun rezultat financiar din ultimii 10 ani, a declarat directorul Adrian Popescu.
„Cele mai mari perturbări au fost pe cash-flow, pentru că am avut în permanență sume foarte mari blocate în tranzit, în sensul că plecau de la client plățile către noi și stăteau în așteptare. Unii știau, unii nu știau, a fost nevoie de o comunicare aproape permanentă cu tot lanțul bancar din Europa. (…) Asta consumă energie, consumă bani, dar până la urmă a fost anul nostru de vârf, financiar vorbind”, a declarat Popescu. Rezultatul financiar este cel mai bun din ultimii 10 ani, a mai spus directorul-general Adrian Popescu, iar în lipsa sancțiunilor ar fi putut fi și mai mare, a adăugat acesta.

Ultimele stiri

13 iunie – Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului

La 13 iunie 2024, odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti,...

Mai multe articole din aceeasi categorie