luni, iunie 24, 2024
26.7 C
Craiova

Asociaţia Municipiilor și Asociația Orașelor, poziții diferite despre dezinfectarea blocurilor

Asociaţia Municipiilor din România și Asociația Orașelor au poziții diferite despre recenta Ordonanță privind montarea de către primării de dispozitive cu soluţii dezinfectante la intrările blocurilor.

Asociaţia Municipiilor din România a transmis o scrisoare către premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrului Lucrărilor Publice, Ion Ştefan şi Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă în legătură cu prevederile prevederile Ordonanţei militare nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 .

“Urmare publicării în Monitorul Oficial a OM nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, autorităţile publice locale au obligaţia de a asigura, începând de mâine 31 martie 2020, montarea de dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuinţe situate pe raza unităţii administrativ-teritoriale şi de a dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor şi alte spaţii comune. 

Nicio autoritate publică locală nu deţine în acest moment resursele financiare, materiale şi umane pentru a implementa o asemenea măsură”, se arată în comunicat.

AMR menţionează că o asemenea decizie implică achiziţia de dispozitive şi soluţii dezinfectante şi punerea acestora gratuit la dispoziţia populaţiei care locuieşte în clădiri colective, asigurarea lucrărilor de montare a dispozitivelor şi ulterior paza şi aprovizionarea permanentă a acestora, în spaţii proprietate privată, achiziţia de soluţii dezinfectante specifice pentru spaţiile comune ale clădirilor colective şi achiziţia de servicii de curăţenie permanentă/dezinfecţie pentru blocurile de locuinţe.

“Mai mult, din analizele şi evaluările făcute deja de autorităţile publice locale, nu au fost identificate entităţi comerciale care să furnizeze, la acest moment, dispozitive şi soluţii dezinfectante care să asigure nevoile a mai mult de jumătate din populaţia României.

Faţă de acestea, vă solicităm revizuirea prevederilor art.6 alin. 1 din OM nr. 4/2020, în sensul responsabilizării asociaţiilor de proprietari în ducerea la îndeplinire a acestei obligaţii, cu sprijinul autorităţilor publice locale sau asigurarea dispozitivelor şi dezinfectanţilor necesari în conformitate cu 2 / 3 din prevederile art. 1 din OUG nr. 11/20201 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei”, mai precizează sursa citată.

AMR cere ca Ministerul Sănătăţii să asigure informarea direcţiilor de sănătate publică şi a unităţilor administrativ-teritoriale cu privire la lista dezinfectanţilor eficienţi în combaterea Covid-19, pe tipuri de utilizare (dezinfectare mâni, spaţii publice, spaţii de locuit, spaţii de tranzit) posibile surse de aprovizionare (producători naţionali/importatori).

De asemenea, Asociaţia Municipiilor reaminteşte faptul că în această perioadă au fost reglementate noi obligaţii pentru administraţia publică locală, acestea fiind: sprijinirea persoanelor izolate la domiliciu, amenajarea de spaţii de carantină şi asigurarea persoanelor care sunt incluse în acest regim cu trei mese pe zi, cu obiecte de îmbrăcăminte şi de igienă personală, tratamente medicale, altele decât legate de îmbolnăvirea cu Covid-19.

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al Capitalei și președinte AMR (foto dreapta), alături de Mihail Genoiu, primarul Craiovei

 “Pentru ducerea la îndeplinire a acestor obligaţii vă rugăm să emiteţi în regim de urgenţă actele normative care să asigure autorităţilor publice locale instrumentele şi resursele necesare:  reglementarea posibilităţii ca APL să efectueze achiziţii directe de bunuri, servicii şi lucrări necesare combaterii epidemiei COVID-19, pe perioada stării de urgenţă, fără aplicarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice/sectoriale; efectuarea rectificării bugetare şi alocarea de fonduri în regim de urgenţă municipiilor şi oraşelor”, a mai precizat AMR.

Președintele Asociației Orașelor: „E ordonanță militară, nu se comentează!”

Președintele Asociației Orașelor, Ady Mădălin Teodosescu – primarul din Balș – spune însă că lucrurile nu stau așa și că fiecare se poate gospodări, dacă vrea.

„Am avut o videoconferință pe această temă, este clar ce avem de făcut. Este ordonanță militară, nu se comentează. Dacă vrei să găsești soluții, găsești. Eu am găsit, la Balș, deja se dezinfectează scările de bloc și montăm și dispozitive cu soluție.

Facem proces verbal cu asociațiile de porprietari și dacă dispar, ei montează altul pe banii lor. Dar este criză, este o situație complicată, nu e momentul de atacuri. La Asociația Municipiilor știm cu toții că președinte este un domn de la PSD și evident că el critică deciziile Guvernului PNL. Dacă ordonanța era dată de PSD, era bună”, spune Teodosescu.

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie