Astazi, 17 aprilie, este Ziua Internationala a Hemofiliei, una din bolile care nu se vindeca! In Romania, bugetul pentru aceasta boala a fost marit cu 40 la suta!

În 17 aprilie, în fiecare an, este marcată în întreaga lume Ziua internațională a hemofiliei. Sărbătoarea are ca scop creșterea gradului de conștientizare a bolii și a altor tulburări de sângerare ereditare.

În 2015, pentru a marca această zi, Federația Internațională de Hemofilie (FIH) recomandă sloganul “construirea unei familii de sprijin”, menționând că este esențial pentru ca aceia cu o tulburare de sângerare să fie susținuți și încurajați de familie. De asemenea, familia poate contribui la conștientizarea necesității unui tratament adecvat afecțiunii. Îngrijirea și sprijinul acordat celor suferinzi crește calitativ atunci când pacientul are în jurul său o “familie extinsă” formată din echipe medicale, prieteni, colegi și rude apropiate.

În 2015, Ziua Mondială a Hemofiliei reprezintă o oportunitate unică de a conecta, la nivel global, pe rețeaua social-media a Federației Mondiale de Hemofilie, familiile în care trăiesc persoane cu tulburări de sângerare, acțiune organizată pentru a încuraja comunitatea online să se alăture acestor familii, potrivit site-ului dedicat zilei.

În lume există 6,9 milioane de oameni care suferă de o tulburare de sângerare. 75% dintre aceștia nu știu, potrivit FIH.

Hemofilia este o boală care nu se vindecă. Daca este tratată corect aduce pacientul la condițiile de viață ale unui om normal. O informare eficientă crește gradul de conștientizare, oferind posibilitatea unei diagnosticări și accesul la îngrijire pentru milioane de oameni care, altfel, rămân fără tratament.

În România, pacienții cu hemofilie beneficiază, începând din luna februarie 2015, de un departament special amenajat la Institutul Clinic Fundeni, unde sunt preluați de o echipă multidisciplinară, conform recomandărilor europene. Anul trecut bugetul pentru tratamentul celor care au această afecțiune a fost mărit cu 40%. Anul acesta se va merge pe același buget, dar acesta este insuficient, potrivit Asociației Naționale a Hemofilicilor din Romania. Bolnavii de hemofilie care nu au tratament cu factor de coagulare ajung să aibă probleme ortopedice, iar unii dintre aceștia pot muri.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu