Astazi, 24 iunie, romanii sarbatoresc Sanzienele! Vezi istoricul acestei mari sarbatori si cum este ea aniversata in Oltenia!

24 iunie este o zi cu o importantă semnificaţie religioasă pentru creştinii ortodocşi, sărbătorindu-se naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar este şi ziua cunoscută popular drept Sânzienele sau Drăgaica.

Sărbătoarea de Sânziene îşi are originea într-un cult solar străvechi, fiind considerată o zi a bucuriei solare. În credinţa populară, Sânzienele sunt înfăţişate drept zâne bune, preotese ale soarelui care trăiesc în locuri neumblate de oameni.

Sărbătoarea de Sânziene are o strânsă legătură cu florile de sânziene, folosite în această zi la diferite practici populare de aflare a ursitei, a norocului în gospodărie, iar florile culese în dimineaţa acestei zile erau păstrate peste an pentru a proteja de boli, a aduce rod bogat ogoarelor şi pentru a aduce noroc.

In popor, se credea ca noaptea care preceda ziua de Sanziene este una magica in care toate minunile sunt posibile. Tot in aceasta noapte atat fortele binelui cat si cele ale raului ating apogeul.

Numele de Sanziene provine de la zeita romana Santa Diana, patroana vanatorilor si a padurilor. Totusi, Sanzienele sunt cunoscute si sub alte nume precum: Frumoasele, Zanele sau Dragaicele (aceasta denumire este folosita in special in sudul tarii). Semnificatia acestei sarbatori este una a iubirii si a fertilitatii, scrie calendarulortodox.ro.

Fiind o zi în care celebrăm soarele, dar şi persoanele care poartă numele de Sânziana, am  pregătit  buchete speciale cu  flori de Sânziene. Alege buchete luminoase, solare, precum şi aranjamente florale pline de culoare şi optimism .

Pentru a ura celor dragi o vară frumoasă, ofera buchete cu flori de sânziene sau buchete colorate şi le vei aduce lumina soarelui în casă şi în suflet. Nu uita de gesturile frumoase pentru cei din jurul tău şi vei fi răsplătit cu zâmbete sincere.

Sarbatoare mare in Valcea, la Vaideeni

 „Învârtita Dorului” reprezinta o mare sarbatoare in Judetul Valcea si aduce în prim plan tradițiile vechi de sute de ani ale păstorilor vâlceni.

Festivalului de folclor păstoresc „Învârtita Dorului” a ajuns la cea de-a 49-a ediţie. În această perioadă, la Vaideeni pregătirile se află pe ultima sută de metri.

Două zile de sărbătoare îi aşteaptă pe locuitorii Vaideeniului, dar şi pe turiştii prezenți in zonă pentru acest frumos eveniment.

„Pentru noi, aceste zile au devenit o adevărată tradiţie specifică localității. Învârtita dorului este una dintre cele mai frumoase manifestări culturale din ţară, pe care încercăm din răsputeri să o valorificăm în fiecare an. Evenimentul iese în este evidență an de an prin spectacole folclorice, iar, la Vaideeni, obiceiurile ciobanilor şi portul lor sunt la mare cinste. Pe tot parcursul manifestării nu vor lipsi produsele specific păstoreşti, precum pastrama şi tocanul de miel, care sunt emblema localităţii noastre”, a declarat primarul comunei Vaideeni, Daniel Achim Băluță.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu