Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Astazi, americanii sarbatoresc Ziua Nationala! Romania este unul din partenerii cei mai de incredere ai SUA, iar in Oltenia se afla una din cele mai mari baze americane!

4 iulie, Ziua Națională a Statelor Unite, este momentul când americanii sărbătoresc Ziua Independenței. Așadar 4 iulie este ziua care marchează aniversarea Declarației de independență a Statelor Unite ale Americii, din 1776, un document prin care 13 colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente de Regatul Unit al Marii Britanii. 

Documentul a fost ratificat de Congresul Continental în ziua de 4 iulie 1776. Thomas Jefferson este autorul primei schițe a Declarației de independență, care a fost completată cu ajutorul lui Benjamin Franklin, John Adams și ulterior de întregul Congres Continental.

La 4 iulie 1776, cele 13 colonii engleze și-au proclamat independența. Thomas Jefferson (al treilea președinte al SUA, 1801-1809) a redactat ”Declarația de independență” care este adoptată de Congresul american. Independența a fost recunoscută prin Tratatul de la Paris din 3 septembrie 1783. În 1787 a fost adoptată Constituția SUA (în vigoare, cu amendamente, până astăzi), care a proclamat Statele Unite ale Americii stat federal și a introdus sistemul prezidențial de guvernământ — primul președinte ales George Washington (1789-1797).

SUA s-au organizat, la început, conform Articolelor Confederației (1781), iar apoi conform Constituției (1787) ca republică federală. Și-au extins granițele spre vest până la Mississippi, însă fără să cuprindă Florida spaniolă. Pământul cumpărat prin ”Achiziția Louisiana” aproape că a dublat teritoriul SUA (1803).

S-au luptat cu Marea Britanie în Războiul din 1812 și au primit Florida de la Spania în 1819. Apoi, în 1830, a fost legalizată mutarea populațiilor amerindiene în teritoriile de la vest de Mississippi. Colonizarea Vestului Îndepărtat a cunoscut apogeul la jumătatea secolului al XIX-lea, mai ales după 1848, când au fost descoperite depozitele de aur din California. 
Victoria în Războiul Mexican (1846-1848) a adus în posesia SUA teritoriul a încă șapte state (printre care California și Texas). Granița de nord-vest a fost stabilită prin Tratatul cu Marea Britanie din 1846. Au cumpărat sudul Arizonei prin Tranzacția Gadsden (1853).

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, SUA au continuat expansiunea pe continent prin adăugarea unor noi state, numărul lor ajungând la 50. Contradicțiile dintre statele sudice, partizane ale sclaviei, și cele nordice, aboliționiste, cu o economie liberă industrială și agricolă, au condus la părăsirea uniunii de către zece state sudice, culminând cu izbucnirea Războiului Civil American (1861-1865).

Cel care a condus Statele Unite ale Americii în timpul celui mai sângeros conflict de pe teritoriul său a fost republicanul Abraham Lincoln, cel de-al șaisprezecelea președinte american (1861 — 1865), care a reușit menținerea Uniunii, a abolit sclavia conform celui de-al 13-lea Amendament, a întărit guvernul federal și a modernizat economia.

A urmat perioada cunoscută sub numele de Reconstrucție (1865-1877), când SUA au cunoscut o dezvoltare economică rapidă, de urbanizare, dezvoltare industrială și de imigrații europene, devenind, la sfârșitul secolului al XIX-lea, prima putere industrială a lumii. 

Artificii, concerte şi concursuri de mâncat hotdogi se anunţă a fi principalele atracţii de Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii, o zi de 4 iulie ce se anunţă foarte caldă în mare parte din teritoriul ţării, în acest an.

Baza de la Deveselu

Dupa intrarea Romaniei in NATO, relatiile romano-americane s-au imbunatatit din ce in ce mai mult. iar prezenta la Mihail Kogalniceanu, in Judetul Constanta, si la Deveselu, in Judetul Olt, a doua din cele mai mari baze militare americane din Europa spune totul despre importanta relatiilor bilaterale.


Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of