marți, mai 18, 2021
13 C
Craiova

Astăzi e Ziua Veteranilor de Război

La 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua Veteranilor de Război, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase la monumentele dedicate eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor.

Ziua Veteranilor de Război va fi marcată la Bucureşti printr-o ceremonie de depunere de coroane de flori şi întâlniri ale ministrului Apărării cu militari ai Armatei Române din cel de-al Doilea Război Mondial şi din teatrele de operaţii.

Ceremonia militară de depunere de coroane, jerbe sau buchete de flori are loc la Monumentul Eroilor Patriei amplasat în faţa Universităţii Naţionale de Apărare din Capitală, informează MApN.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, vor avea o întâlnire informală cu doi veterani de război, un elev de colegiu militar, un student militar şi un militar-veteran al teatrelor de operaţii.

Acţiunile dedicate Zilei Veteranilor de Război includ şi transmiterea în direct, în seara zilei de joi, pe pagina de Facebook a MApN, a Deniei celor 12 Evanghelii de la Biserica Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, la finalul căreia preotul militar va transmite un mesaj veteranilor de război.

Totodată, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul cadrelor militare din judeţele Alba, Mureş şi Vâlcea şi al voluntarilor, membri ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale de profil, derulează, în lunile aprilie şi mai, activităţi de îngrijire a unor morminte şi opere comemorative ale eroilor şi veteranilor de război.

Distribuirea pachetelor către veteranii de război, în cadrul acţiunii organizate împreună cu Asociaţia „Alături de Eroi”, se va desfăşura până vineri. Echipele de distribuire a cadourilor în ţară sunt compuse din personal al unităţilor militare din principalele garnizoane, sprijiniţi de voluntari, membri ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale de profil. Membrii echipelor vor fi testaţi pentru depistarea COVID-19 cu ajutorul unor teste rapide antigen puse la dispoziţie de către organizatori, arată ministerul.

Klaus Iohannis: Veteranii de război reprezintă expresia vie a onoarei şi demnităţii Armatei României

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, azi, un mesaj cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, în care afirmă că veteranii de război reprezintă „expresia vie a onoarei şi demnităţii Armatei României” şi sunt veritabili ambasadori ai României în relaţia cu aliaţii şi partenerii.

„În fiecare an, la 29 aprilie, în România este sărbătorită Ziua Veteranilor de Război, ca semn de recunoaştere a datoriei împlinite faţă de ţară pe câmpul de luptă. Veteranii de război reprezintă expresia vie a onoarei şi demnităţii Armatei României, care a fost, este şi va fi garantul securităţii naţionale, dar sunt şi veritabili ambasadori ai ţării noastre în relaţia cu aliaţii şi partenerii noştri. Apartenenţa la neam şi dragostea de ţară le-au călăuzit efortul şi sacrificiul, mulţi dintre aceştia căzând la datorie şi găsindu-şi odihna veşnică departe de ţara şi neamul pentru care au luptat şi s-au jertfit. Această zi specială reprezintă nu numai momentul în care întreaga naţiune onorează meritele deosebite ale fiilor săi, dar şi un prilej de a cultiva tinerei generaţii dragostea de glia strămoşească, de tradiţiile şi valorile naţionale, ca elemente fundamentale de menţinere a filonului românesc în marea familie a democraţiilor europene cu care naţiunea noastră împărtăşeşte valori şi idealuri comune”, spune şeful statului în mesaj.

El afirmă că marcarea şi în acest an a Zilei Veteranilor de Război într-un cadru mai restrictiv, din cauza pandemiei de COVID-19, nu diminuează recunoştinţa pe care urmaşii o aduc celor care au pus supravieţuirea patriei mai presus de propria lor viaţă.

„Dragi veterani de război, întreaga Românie vă mulţumeşte pentru spiritul de sacrificiu pe care l-aţi probat pe timpul războaielor, dar şi ulterior încheierii acestora, în perioadele dificile prin care ţara noastră a trecut. Aveţi întreaga mea admiraţie şi recunoştinţă pentru activitatea dumneavoastră. Vă doresc multă sănătate şi o viaţă liniştită într-o ţară care vă respectă şi vă recunoaşte pe deplin meritele! Având în vedere că în zilele următoare vom celebra Sărbătorile Pascale, vă rog să primiţi urările mele de bine, linişte şi lumină în suflet. La mulţi ani!”, mai transmite preşedintele Iohannis.

Premierul a împachetat cadouri

Primul ministru Florin Cîțu a anunțat că a pregătit, alături de președinte, daruri pentru veteran.

„Împreună cu președintele Klaus Iohannis am împachetat cadouri pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. Este o acțiune organizată de Ministerul Apărării Naționale, de Ziua Naţională a Veteranilor de Război.

Sunt pachete de Paști care vor ajunge la cei 2.610 veterani de război de pe teritoriul României, precum şi pentru cei opt din Republica Moldova”.

 

Ultimele stiri

Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind ceremonia lui Donald Trump

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea - pentru două fapte de trafic de influență...

Mai multe articole din aceeasi categorie