duminică, mai 22, 2022
26.7 C
Craiova

Atenție la alergenii din alimentele neambalate!

În Monitorul Oficial al României a fost publicat Ordinul Președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 163 din 03.06.2021 pentru furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță la produsele alimentare neambalate.

Ordinul prevede ca produsele alimentare nepreambalate  să fie însoțite, la vânzare, în mod obligatoriu, de informații privind prezența substanțelor sau a  produselor care pot cauza alergii sau intoleranță.

Astfel, informațiile trebuie să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanță, înaintea achiziționării acestora.

De asemenea, informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice.

Ordinul arată că, pentru produsele alimentare nepreambalate oferite spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile privind substanțele/produsele care pot cauza alergii sau intoleranță ftrebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material informativ.

Alimente care pot cauza alergii sau intoleranțe

Conform reglementărilor UE transpuse în legislația României, printre produsele alimentare care pot declanșa alergii se numără următoarele:

 1. Cereale care conțin gluten și anume: grâu (cum ar fi grâul spelt și grâul khorasan), secară, orz, ovăz sau hibrizi ai acestora și produse derivate.

Excepție fac:

– siropurile de glucoză obținute din grâu, inclusiv dextroza ;

– maltodextrine obținute din grâu ;

–  siropurile de glucoză obținute din orz;

–  cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.

La excepțiile enumerate se adaugă și produsele obținute din acestea, în măsura în care procesul la care sunt supuse nu poate crește nivelul de alergenicitate estimat de autoritate pentru produsul de bază din care au fost obținute.

 1. Crustacee și produse derivate.
 2. Ouă și produse derivate.
 3. Pește și produse derivate

În acest caz sunt exceptate:

– gelatina de pește folosită ca substanță suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide;

– gelatina de pește sau ihtiocolul folosit(ă) la limpezirea berii sau a vinului.

 1. Arahide și produse derivate.
 2. Soia și produse derivate

Excepție fac:

 • uleiul și grăsimea de soia rafinate complet, precum și produsele obținute din acestea, în măsura în care procesul la care sunt supuse nu poate crește nivelul de alergenicitate estimat de autoritate pentru produsul de bază din care au fost obț
 • amestecuri naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obținuți din soia;
 • fitosterolii și esterii de fitosterol derivați din uleiuri vegetale, obținuți din soia;
 • esterul de stanol vegetal fabricat din steroli de ulei vegetal, obținuți din soia.
 1. Lapte și produse derivate (inclusiv lactoză)

În acest caz, excepție fac:

– zerul utilizat pentru fabricarea distilaților sau a alcoolului etilic de origine agricolă;

– lactitolul.

 1. Fructe cu coajă lemnoasă, adică: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.
 2. Țelină și produse derivate.
 3. Muștar și produse derivate.
 4. Semințe de susan și produse derivate.
 5. Dioxidul de sulf și sulfiții în concentrații mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în SO2 total trebuie calculați pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucțiunile producătorilor.
 6. Lupin și produse derivate.
 7. Moluște și produse derivate.

Ultimele stiri

Președintele Ungariei, Katalin Novak, face mișcare în centrul Clujului

Katalin Novak, președintele Ungariei, se află în vizită în România. Ea și-a început ziua cu un pic de mișcare...

Mai multe articole din aceeasi categorie