sâmbătă, aprilie 17, 2021
2.2 C
Craiova

Atenție la așa-zisele produse alimentare ecologice!

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat recent o seri de controale la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale la comercializarea şi etichetarea produselor alimentare ecologice. Printre cei verificați și la care s-au găsit nereguli s-au numărat și operatori economici din județele Gorj, Mehedinți și Vâlcea.

Comisarii ANPC au controlat o cantitate de peste 13 tone de produse alimentare ecologice aflate la comercializare, din care aproximativ 670 kg s-au dovedit a fi neconforme.

În urma verificărilor, au fost aplicate 108 sancţiuni contravenţionale, respectiv 49 avertismente şi 59 amenzi, în valoare de 407.000 lei.

Ambalaje rupte și practici comerciale incorecte

Comercializarea produselor alimentare ecologice cu parametrii neconformi, cu ambalajele deteriorate sau în afara datei durabilității minimale stabilită de  producători, în județele: Mureș, Cluj, Galați, Brăila, Giurgiu, Mehedinți, Sibiu, Botoșani și Municipiul București.

Nereguli privind etichetarea şi, implicit, informarea consumatorilor, în județele: Mureș, Galați, Bacău, Neamț, Harghita, Satu Mare, Sibiu, Brașov, Giurgiu, Arad și Vâlcea.

Nerespectarea conditiilor de expunere la comercializare, în județele: Mureș, Bihor și Giurgiu.

Abateri privind afişarea prețurilor, în județele: Mureș, Giurgiu, Gorj, Vaslui, Cluj, Brăila, Mehedinți, Bacău, Iași, Neamț, Sibiu, Teleorman, Călărași, Botoșani și Prahova.

Practici comerciale incorecte, în județele Călărași, Dâmbovița, Giurgiu și Mehedinți.

ANPC precizează că o practică comercială incorectă  poate fi o practică înșelătoare prin omisiune. De exemplu, se oferă informații neclare, prin care consumatorul mediu poate lua o decizie comercială pe care altfel nu ar fi luat-o.

Pe de altă parte, un operator economic care face o declarație despre efectul unui produs trebuie să aibă capacitatea de a demonstra cele declarate. De exemplu, este ilegală publicitatea pentru un produs ecologic despre care se afirmă că este un remediu pentru o anumită boală, dacă nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație.

Un alt exemplu pentru o practică înșelătoare poate fi în cazul în care un operator economic oferă un produs conceput în asa fel încât să semene, prin nume sau imagine, cu un alt produs similar  al unui competitor, cu caracteristici calitative superioare.

Sfaturile ANPC la achiziționarea produselor alimentare ecologice

La cumpărare, acordaţi atenţie deosebită aspectului produsului și urmăriţi modul de etichetare al produselor alimentare ecologice, care trebuie să conţină următoarele elemente:

(a) denumirea produsului alimentar;

(b) lista ingredientelor;

(c) orice ingredient sau adjuvant tehnologic care poate provoca alergii sau intoleranță;

(d) cantitatea anumitor ingrediente sau categorii de ingrediente;

(e) cantitatea netă de produs alimentar;

(f) data durabilității minimale sau data limită de consum;

(g) condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare;

(h) numele sau denumirea comercială și adresa operatorului din sectorul alimentar menționat;

(i) țara de origine sau locul de proveniență a produsului;

(j) instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;

(k) pentru băuturile care conțin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentrația alcoolică dobândită;

(l) o declarație nutrițională.

 

Suplimentar, etichetarea trebuie să mai conţină, obligatoriu, următoarele elemente:

(a) numărul de cod al autorității sau al organismului de control care reglementează activitatea operatorului care a desfășurat cea mai recentă operație de producție sau procesare;

(b) sigla Comunității, în cazul produselor alimentare preambalate;

(c) în cazul în care se utilizează sigla Comunității, o indicație a locului unde s-a cultivat materia primă agricolă din care se compune produsul trebuie să apară în același câmp vizual cu sigla.

ANPC precizează că indicația „UE” sau „non-UE” poate fi înlocuită sau completată cu numele unui stat, în cazul în care întreaga materie primă agricolă din care se compune produsul a fost cultivată sau produsă în statul respectiv.

Utilizarea siglei comunitare menționată, precum și indicația locului unde s-a cultivat sau produs materia primă agricolă sunt opționale pentru produsele importate din țări terțe.

ANPC recomandă să nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a componentelor cu efecte alergene.

Refuzaţi produsele alimentare ecologice pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare.

Refuzați produsele alimentare ecologice pe care nu este înscrisă data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.

La cumpărarea produselor alimentare ecologice, solicitați şi păstrati bonul de casă pentru a putea proba în cazul in care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.

Nu cumpărați produsele alimentare ecologice din locuri neautorizate. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.

Ultimele stiri

Ajutor de stat pentru viticultori: 500 de euro pe hectar

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), a anunțat că a fost aprobată în plen...

Mai multe articole din aceeasi categorie