vineri, februarie 26, 2021
11.8 C
Craiova

Atenție la mărțișoarele din aur: pot fi contrafăcute!

Se apropie ziua de 1 martie, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) sfătuiește cetățenii să țină cont de o serie de recomandări.

Mărțisoarele se vând peste tot, la tarabe, supermarket-uri, magazine de bijuterii și târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare zilelor de 1 și 8 martie.

Dacă optați pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semiprețioase, ar fi bine să o cumpărați numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Un mărțișor din argint vândut la colț de stradă și care costă câțiva lei nu poate fi din argint !

Indiferent de ce mărțișor veți alege, acesta trebuie să aibă un ambalaj, respectiv un plic, o cutiuță, un săculeț etc. Nu cumpărați mărțișoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat, și ambalajul contează foarte mult. Verificați ca șnurul să nu se desprindă, să nu se deșire și să fie de calitate.

Cel mai important lucru care trebuie luat în considerare atunci când se cumpără acest tip de produse este încrederea pe care o oferă furnizorul de astfel de bunuri.

De exemplu, unul din lucrurile de care trebuie să se țină seama, referitor la încrederea oferită de furnizor, este autorizația eliberată de către ANPC operatorilor economici care desfășoară operațiuni cu metale prețioase, a cărei copie trebuie să fie afișată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.

Consumatorii ar trebui să evite cumpărarea mărțișoarelor din metale prețioase și/sau pietre prețioase de la vânzătorii ambulanți.

Achiziționarea mărțișoarelor/bijuteriilor din metal prețios trebuie să se facă de la operatorii economici autorizați de către ANPC să efectueze operațiuni cu metale  prețioase. Consumatorii trebuie să se ferească de oferte de vânzări nesolicitate, de vânzătorii ambulanți sau care se află în spații neautorizate pentru comercializarea unor astfel de produse.

Direcția Metale Prețioase din cadrul ANPC dispune de laboratoare de analiză și personal specializat pentru analizarea și expertizarea obiectelor din metale prețioase și pietre prețioase.

Sfaturi pentru consumatori

La achiziționarea mărțișoarelor/bijuteriilor din metal prețios consumatorii trebuie să solicite  informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare și să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conțină obligatoriu:

 • detalii corecte, precise și complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc);
 • datele de identificare ale operatorului economic de unde se achiziționează produsul.

De asemenea, consumatorii trebuie să se asigure că primesc factură fiscală sau bon fiscal care să justifice achiziționarea produsului. Totodată, trebuie să ceară informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service ce pot să apară și, foarte important,  să verifice politica respectivului operator economic de returnare a  bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare.

Probleme constatate de ANPC

În urma acțiunilor de control desfășurate în anii trecuți, comisarii ANPC au depistat abateri precum:

 • lipsa mărcii de certificare ANPC sau de garanție proprie pentru mărțișoare și bijuterii din argint;
 • lipsa informațiilor privind calitatea pietrelor conținute de mărțișoarele și bijuteriile din aur sau argint comercializate;
 • lipsa certificatelor de garanție la comercializarea ceasurilor din argint;
 • lipsa indicării datei de începere și de încetare a promoției în cadrul căreia se comercializau mărțișoare și bijuterii din aur și argint;
 • nepoansonarea mărțisoarele din argint, combinate cu metal comun, cu mărcile impuse de prevederile legale;
 • lipsa afișării prețurilor;
 • lipsa buletinului de verificare metrologică a cântarului pentru bijuterii.

Mărțișoare contrafăcute

În această perioadă un pericol real la achiziționarea de mărțișoare/bijuterii din metale prețioase îl reprezintă contrafacerile.

Contrafacerile în domeniul metalelor prețioase sunt multe și pot îmbrăca diferite forme precum:

 1. IMITAȚ Există mai multe metale și aliaje ce pot semăna vizual cu metalele prețioase. Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare chiar și un ochi mai experimentat decât al consumatorului obișnuit, dacă nu se realizează o analiză specifică. La fel ca și în cazul metalelor prețioase, există o serie de contrafaceri întâlnite în domeniul pietrelor prețioase. Îmbrăcând forme chimice diverse, de la banale sticle și materiale reproduse sintetic, toate aceste imitații sunt periculoase, întrucât sunt aproape imposibil de depistat fără o analiză riguroasă de laborator. În sens larg, absolut orice piatră care nu este ce susține descrierea sa, reprezintă o imitație.
 2. Uneori, asamblarea sau modelul unei bijuterii prezintă cavități ce pot fi umplute în mod nepermis cu metal comun, cu metal prețios cu titlu inferior sau chiar cu alt metal prețios decât cel de la suprafață. Aceste cavități sunt închise cu abilitate, umplutura nepermisă devenind practic invizibilă ochiului neavizat. Dacă un obiect din metal prețios are și elemente din metal comun sau oțel, datorate design-ului, orice producător serios specifică pe aceste elemente componente cuvântul „METAL” sau „STEEL”.
 3. Există obiecte din metal comun acoperite cu un strat subțire de metal prețios. Aceste obiecte pot fi depistate doar după o analiză a obiectului de către specialiști.

 

Ultimele stiri

Polițiștii șpăgari de la Olt, ajutați de Curtea de Apel Craiova: flagrantul e respins!

Probele prin care era dovedit flagrantul în cazul celor patru polițiști șpăgari de la Poliția Rutieră Olt au fost...

Mai multe articole din aceeasi categorie