duminică, februarie 28, 2021
5.6 C
Craiova

Atenție la măștile de protecție ineficiente, cu sau fără marcajul CE!

Paul Silviu Anghel, director general în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, atrage atenția asupra unor măști de protecție necorespunzătoare care au apărut pe piața europeană și, posibil, și pe piața din România.

Informațiile privind aceste măști au apărut  în urma unor alerte RAPEX. Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informații între Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene, privind produsele periculoase.

O alertă RAPEX emisă de Luxemburg atrage atenția asupra unor măști tip KN 95 care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate ca echipamente de protecție de către organismul relevant. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele privind sănătatea și siguranța și să nu protejeze în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare. De asemenea, nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție.

O altă alertă RAPEX emisă de Italia atrage atenția că la un anumit tip de mască, marca ERA, fără marcaj CE, retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată ≤ 50 % în testul de penetrare și ≤ 76 % în testul de penetrare). În consecință, cantități excesivae de particule sau de microorganisme pot trece prin mască, sporind riscul de infecție, în cazul în care masca nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149.

Și Letonia a emis o alertă RAPEX și avertizează că un anume tip de mască, marca KN 95 GB 2625-200, fără marcaj CE, promovează un potențial de protecție împotriva particulelor virale, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism european relevant. Așadar, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele în materie de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu ofere protecție în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149.

Atenție la marcajul CE și la confuzia creată de marcajul din China

După cum s-a văzut, în Europa au apărut o serie de măști de protecție fără marcaj CE și care susceptibile de a nu fi eficiente la filtrarea particulelor, bacteriilor și virusurilor. Marcajul CE este un simbol care atestă conformitatea unui produs cu cerințele aplicabile prevăzute de legislația comunitară arnonizată

Marcajul CE se aplică atât pe produse fabricate în statele membre, cât și pe produse fabricate în țări terțe și comercializate în Spațiul Economic European. Prin urmare, marcajul CE nu indică faptul că un produs este fabricat în Spațiul Economic European, ci confirmă faptul că produsul îndeplinește cerințele legale pentru a fi comercializat pe piața europeană.

Marcajul se aplică, în general, pe produs. În cazul în care acest lucru nu este posibil având în vedere natura produsului, marcajul se aplică pe ambalaj și, după caz, pe documentele de însoțire (instrucțiuni de utilizare sau certificat de garanție, la echipamentele electrice; prospect cu instrucțiuni de utilizare şi avertismente, la jucării etc)

Marcajul CE se aplică doar pe produsele pentru care legislația comunitară specifică prevede aplicarea marcajului. Acestea pot fi atât produse destinate consumatorilor, cât și industriei (de exemplu jucării, calculatoare, telefoane mobile, frigidere, produse sanitare, lifturi, echipamente de joasă tensiune, echipamente de protecție, produse pentru construcție etc.).

Marcajul trebuie aplicat în mod vizibil, lizibil și durabil. În legislație, marcajul este prezentat suprapus pe o grilă – această nu face parte din marcaj și are rol de informare și de verificare a proporțiilor. În cazul în care marcajul este redus sau mărit, trebuie păstrate proporțiile iar înălțimea trebuie să fie de cel puțin 5mm.

Este interzisă aplicarea pe produse a unor marcaje, însemne sau inscripții care pot induce în eroare părțile terțe în ceea ce privește semnificația și/sau formă marcajului CE. Pe produs poate fi aplicat orice alt marcaj, cu condiția ca prin această să nu fie afectate vizibilitatea, lizibilitatea și semnificația marcajului CE.

Atenție la produsele din China

Un marcaj asemănător cu marcajul CE, dar cu proporții diferite, poate apărea adesea pe produsele din China, deoarece producătorii chinezi aplică marcaje similare pe produsele lor. În acest caz, simbolul ar însemna China Export sau China Electronics. Diferența dintre cele două simboluri constă în spațiul dintre cele două litere, spațiu prezent la marcajul european. 

Ultimele stiri

Polițiștii șpăgari de la Olt, ajutați de Curtea de Apel Craiova: flagrantul e respins!

Probele prin care era dovedit flagrantul în cazul celor patru polițiști șpăgari de la Poliția Rutieră Olt au fost...

Mai multe articole din aceeasi categorie