sâmbătă, noiembrie 27, 2021
3.6 C
Craiova

Atenție! Se vând certificate de vaccinare false pe Telegram!

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO atrage atenția că pe serviciul de mesagerie Telegram circulă, în anumite grupuri, o „ofertă” pentru falsificarea adeverinței de vaccinare, care ar certifica faptul că deținătorul a trecut prin acest proces.

CERT-RO avertizează că este vorba despre falsificarea unui document, acțiune ce atrage automat consecințe penale. Cei care falsifică aceste adeverințe riscă de la 6 luni la 3 ani de închisoare, iar beneficiarii se pot alege cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală, pentru uz de fals.

Cei care raportează atacuri sau încercări de atac prin mesaj către conturile de social media ale CERT-RO sunt rugați să transmită informații  despre incidente și la adresa de e-mail alerts@cert.ro, pentru a accelera investigația. Totodată, dacă este nevoie de consultația unui specialist, cei interesați pot suna la numărul de urgență 1911.

Ce este Telegram?

Telegram este o aplicație de mesagerie ce se vrea o alternativă la Whatsapp, prin care utilizatorii pot primi și trimite  trimită mesaje și diferite fișiere (documente, foto, audio) între două sau mai multe dispozitive.

Realizatorii aplicației susțin că Telegram este foarte sigură și optim criptată, iar mesajele transmise (inclusiv fotografiile și fișierele audio-video) pot fi văzute doar de expeditor și de destinatar. Totodată, utilizarorii pot folosi și funcția  Secret Chats, prin care schimbul de mesaje are loc doar între expeditor și destinatar și nu pot fi retransmise altor utilizatori. În plus, acest chat permite ștergerea de elemente din conversație, caz în care mesajele vor dispărea de pe dispozitivele participanților la conversație și nu va exista nicăieri nicio copie a lor.

E bine de știut că Telegram nu depinde neapărat de existența unui telefon mobil și are și varainta desktop. Desigur, din motive de siguranță, este necesar un număr de telefon mobil la crearea contului, dar după aceea, utilizatorii se pot loga pe Telegram și de pe calculatorul personal și pot folosi toate funcțiile pe care le poate oferi aplicația pe smartphone.

Ultimele stiri

Ambasadorul Italiei a vizitat fabrica Pirelli din Slatina

ES Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Italiei la București, s-a aflat astăzi, pentru scurt timp, la Slatina. El a vizitat...

Mai multe articole din aceeasi categorie