„Axa Brâncuși” din Târgu Jiu: granit, semipietonală și 40 de milioane de euro

Un proiect spectaculos a fost demarat la Târgu Jiu: este vorba despre Axa Brâncuși, adică „Modernizarea și reabilitarea zonei protejate a Ansamblului monumental Calea Eroilor din Târgu Jiu”. O lucrare ce se va întinde pe parcursul a câțiva ani și care va costa, potrivit estimărilor de acum, în jur de 40 de milioane de euro.

Deocamdată, se lucrează pe porțiuni și s-a început deja operațiunea de coborâre a cablajelor în subteran, pentru că din zonă vor dispărea și stâlpii vechi, dar și gardurile actuale.

Această primă parte a lucrării se referă la 300 de metri între Popa Șapcă și Biserică și costă 2 milioane de euro. În funcție de disponibilitatea financiară, proiectul va avansa rapid sau mai lent. La final, Axa Brâncuși, adică drumul de la Bd. Brâncuși la Coloana Infinitului – va fi semicarosabilă, cu acces auto doar pentru riverani, și semipietonală.

După mai multe licitații, contractul a fost atribuit, iar firma care va pune în practică viziunea arhitecurală este din Italia.

Cel mai premiat arhitect a făcut proiectul

Proiectul a fost câștigat de Dorin Ștefan, cel mai titrat arhitect român, premiat de nenumărate ori atât în țară cât și în străinătate și cu un portofoliu demn de toată admirația. Dorin Ștefan a fost și decorat de Administrația prezidențială pentru activitatea sa. Când a avut loc concursul de proiecte pentru Axa Brâncuși, Dorin Ștefan a spus câteva cuvinte, citând un critic de artă: Aici, la Tîrgu Jiu, monumentul nu este pus în oraș, ci orașul este așezat în inima monumentului.

„Suntem în fața unui context și implicit a unei provocări extraordinare: istorie, oraș, Brâncuși, artă, tehnică, filozofie, credință. Ansamblul de la Târgu Jiu are și o dublă cheie interpretativă, fiind în primul rând un gest comemorativ însoțit de unul contemplativ. Dintru început, urma să decidem: intervenim sau nu? Am considerat că ar trebui să intervenim. Caracterul străzii – ax nu trebuie să fie emfatic, dar nici risipit în desuet. Ne-am concentrat pe un parcurs discret, dar prezent”, spunea Dorin Ștefan la acea dată.

„Orice se face, se face cu bani”

Contactat de euroolteniainfo.com, arhitectul Dorin Ștefan spune că proiectul este dependent de finanțare. „Orice se face, se face cu bani. Este un proiect mare, demarat acum ceva timp. Au avut loc mai multe sesiuni de atribuire a contractului. A cîștigat o firmă din Italia pentru că acum aceste atribuiri se fac în sistem online și se poate înscrie orice firmă din Uniunea Europeană. Toată strada va fi semicarosabilă și acoperită cu un pavaj de granit, așa cum există peste tot în Europa. În final, va avea și parcaje subterane, astfel încât Axa Brâncuși să fie liberă de parcări”.

Pasionat de Brâncuși

Chiar dacă în palmaresul lui Dorin Ștefan și al firmei sale de arhitectură, DSBA, sunt nenumărate clădiri, Brâncuși ocupă un loc special. De altfel, DSBA are și la Muzeul de Artă Craiova un proiect în derulare, tot cu tema Brâncuși.

„Când am deschis ochii în lume, adolescent fiind, am dat cu ochii de Brâncuși”, ne-a declarat Dorin Ștefan.

„Pentru mine, în acei ani importanți ai drumului în viață, Brâncuși a apărut ca o lumină.

El a reprezentat și reprezintă un român care a reușit, prin ceea ce a făcut, să se așeze la baza culturii universale”.

Primăria lucrează la străzile adiacente

Proiectul Axei prevede lucrări de scoatere a stâlpilor și de montare subterană a cablurilor, lucrări ce se fac atât pe Calea Eroilor, cât și pe străzile adiacente.

Primăria Târgu Jiu și-a asumat această parte, astfel încât au fost începute deja săpăturile pe străzile adiacente viitoarei Axe. Primarul Marcel Romanescu anunța chiar, la finalul anului trecut, că municipalitatea are un proiect în urma căruia vor fi îngropate cablurile, vor fi eliminați stâlpii vechi de iluminat și vor fi înlocuiți cu unii noi, cu lămpi pe leduri. De altfel, pe 30 decembrie 2019 fuseseră deja înlocuiți stâlpii de pe străzile adiacente Căii Eroilor. În urmă cu câteva zile, primarul a discutat și cu reprezentantul firmei italiene care va face proiectul. Blocajul determinat de pandemie a dus la întârzieri, dar șantierul va fi deschis în scurt timp, ne-au spus cei din Primărie.

Articole asemanatoare