miercuri, decembrie 8, 2021
1 C
Craiova

Azi e Ziua Internaţională de conştientizare asupra risipei alimentare

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în parteneriat cu InfoCons, organizează azi evenimentul prilejuit de Ziua Internaţională de conştientizare asupra risipei alimentare, cu tema „Stop deşeurilor şi risipei alimentare! Pentru oameni! Pentru planetă!”.

Începând din acest an, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat data de 29 septembrie „Ziua Internaţională de conştientizare asupra risipei alimentare”.

La eveniment vor participa ministrul Agriculturii, Adrian Oros, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai mediului de afaceri şi ai formelor asociative, pentru a lansa Campania de informare, educare şi conştientizare „Şi tu poţi proteja planeta! împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente!”.


Această campanie este structurată în două etape, respectiv campania de diseminare a materialelor informativ educative realizate în parteneriat cu InfoCons la nivelul autorităţilor publice centrale şi locale, al cărei grup ţintă îl reprezintă publicul larg-consumatorii, în calitatea lor de cetăţeni, precum şi campania de informare şi educare a consumatorilor din unităţile de învăţământ preuniversitar privind prevenirea şi diminuarea risipei de alimente „Şi tu poţi proteja planeta! împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente”, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în conformitate cu Protocolul încheiat de MADR cu această instituţie.

Cu această ocazie, MADR îşi propune să contribuie la realizarea obiectivului de reducere cu 50% a risipei alimentare până în anul 2030, prevăzut în Agenda 2030 pentru dezvoltarea durabilă, adoptată de ONU, pe care România şi-a asumat-o. 

La nivel global aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.

Cauzele risipei alimentare 

Risipa alimentelor poate avea loc în toate punctele lanțului alimentar de aprovizionare şi anume la fermă, la prelucrare și fabricare, la comercializare, în restaurante și cantine, precum și în gospodăriile populaţiei. Motivele producerii deșeurilor alimentare variază mult și sunt specifice fiecărui sector de activitate.

Factorii care contribuie la risipa alimentară includ:

Planificarea nepotrivită de cumpărături de alimente și promoțiile precum „cumpărați unul și obțineți unul gratuit” duce la achiziționarea sau pregătirea de mâncare în cantitate prea mare,

Neînțelegeri cu privire la semnificația „expiră la” și „a se consuma de preferinţă până la”, etichete cu date care duc la creșterea cantităților de alimente risipite,

Dimensiuni standardizate ale porțiilor în restaurante și cantine,

Dificultatea anticipării numărului de clienți (o problemă pentru serviciile de catering),

Probleme de gestionare a stocurilor pentru producători și comercianți,

Standarde de calitate ridicate (ex. pentru produsele vândute cu amănuntul),

Supraproducție sau lipsă de cerere pentru anumite produse în anumite perioade ale anului,  produse și ambalaje cu defecte (fermieri și producție de produse alimentare),

Depozitare/transport inadecvat în toate etapele lanțului alimentar.

La baza tuturor acestor probleme stă o lipsă generală de conștientizare a soluțiilor posibile și a beneficiilor care decurg din reducerea risipei alimentare.

Ce puteți face ca şi consumatori?

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor transmite că toate persoanele au un rol important în reducerea risipei alimentare! Adesea, cu eforturi minime, risipa alimentară poate fi redusă, economisind bani și contribuind la protejarea mediului. Este mult mai ușor decât se crede! Iată cum:

ACASĂ:

Planificați-vă mesele;

Puteţi să folosiți surplusul de la prepararea meselor anterioare;

Citiți informațiile despre data durabilităţii minimale a alimentelor. Aceasta poate fi exprimată în două feluri în funcţie de perisabilitatea alimentului, respectiv „expiră la data…” (ne informează despre siguranţa alimentelor) și „a se consuma de preferinţă înainte de data…” (ne informează despre calitatea alimentelor);

Puneți mai puțin în farfurie și reumpleți dacă este cazul;

Congelați! (porții gata făcute);

Depozitați alimentele în mod corespunzător (verificați etichetele pentru instrucțiuni de stocare, asigurați-vă că frigiderul este potrivit între 1 °C și 5 °C);

Cunoașteți permanent ce alimente aveţi în cămară și frigider;

Rotiți alimentele stocate acasă – „primul intrat, primul ieșit”!

LA MAGAZINE SAU PIAŢĂ:

Faceţi o listă de cumpărături;

Nu cumpărați când vă este foame;

Cumpărați doar cantitatea de care aveți nevoie (dimensiunea potrivită a ambalajului sau alimente vrac);

Puteţi alege fructe și legume imperfecte din punct de vedere al aspectului exterior (formă, dimensiune), aflate adesea la reducere;

Puteţi achiziţiona şi consuma produsele aflate la reduceri şi care sunt aproape de atingerea datei durabilităţii minimale.

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie