Azi sărbătorim Ziua Dunării

Pe 29 iunie se sărbătoreşte, la propunerea ţărilor dunărene, Ziua Dunării. Această dată marchează semnarea Convenției pentru Protecția Fluviului Dunărea.

La 29 iunie 1994, 11 dintre statele situate in Bazinul Dunarii (Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Germania, Ungaria, Moldova, Romania, Slovacia, Slovenia si Ucraina), precum si Comisia Europeana au semnat la Sofia (Bulgaria) acest document, aducand in atentia opiniei publice necesitatea protejarii si conservarii Dunarii.

Ulterior, Conventia a fost semnata de Bosnia-Hertegovina, Serbia si Muntenegru. Acestea sunt in prezent Parti la Conventie, ceea ce simbolizeaza faptul ca Dunarea nu poate fi gestionata decat printr-o stransa cooperare internationala. Conventia privind Cooperarea pentru Protectia si Utilizarea Durabila a fluviului Dunarea ofera cadrul legal de cooperare pentru asigurarea protectiei apei si a resurselor ecologice, precum si utilizarea lor durabila in Bazinul Dunarii.

Romania a devenit stat membru al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea, in 1995, odata cu ratificarea, prin Legea nr. 14/1995, a Conventiei.

Aladin Georgescu: „Este cel mai de preț bun al nostru!”

Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, a transmis un mesaj cu această ocazie.

„Că Dumnezeu a înnobilat județul Mehedinți cu munte falnic, câmpii întinse spre infinit și apă dătătoare de viață, o știm cu toții! Toate ne dau sănătate, statornicie și bucurie cu fiecare ocazie în care le privim!

Dunărea este de departe cel mai de preț bun al nostru din punct de vedere turistic și economic pentru că în Mehedinți are cel mai frumos curs. Clisura Dunării ne descoperă Cazanele Mari și Cazanele Mici, Chipul lui Decebal, peșterile Ponicova și Veterani, Mănăstirea Mraconia, zone cu încărcătură istorică și de un pitoresc greu de descris in cuvinte!

Bucurați-vă de liniștea pe care ne-o oferă Dunărea și prețuiți-o pentru noi, pentru copiii noștri!
Mai presus de toate, avem datoria să o protejăm, să o păstrăm curată întru veșnicia ei!

La mulți ani de Ziua Internațională a Dunării!”

Articole asemanatoare