joi, mai 23, 2024
22.9 C
Craiova

Bani nerambursabili pentru proiecte în domeniul non-violenței. Fundația World Vision Romania pune la bătaie peste un milion euro

ONG-urile care activează în domeniul protecției copilului și/sau al educației școlare au șansa de a solicita finanțare nerambursabilă de 15.000 euro sau 30.000 euro/proiect, fără a fi obligate să vină cu o contribuție proprie, pentru derularea de proiecte în domeniul protecției copilului împotriva violenței.

Fundația World Vision România va aloca peste un milion euro către ONG-urile care vor veni cu proiecte în domeniul non-violenței, suma fiind disponibilă în cadrul Programului SAVE („School Anti-Violence Ecosystem”), cofinanțat de Uniunea Europeană.

Apelul de proiecte a fost lansat oficial miercuri, 15 mai, și vizează, în anul 2024, acordarea a 20 de granturi mari, de 30.000 Euro, și 20 de granturi medii, de 15.000 Euro. Alte apeluri vor fi lansate succesiv în anii 2025 și 2026 pentru atribuirea a 30 de granturi mici de 5.000de euro.

Ce condiții trebuie să îndeplinească ONG-urile

Sunt eligibile ONG-urile care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

1. ONG-uri legal înființate în România, cu cel puțin un an înainte de data lansării apelului, respectiv înainte 15 mai 2023;
2. ONG-uri mici, cu media veniturilor pe ultimii 3 ani fiscali încheiați de maximum 250.000 Euro/an;
3. ONG-uri active în domeniul protecției copilului și/sau al educației școlare;
4. Alte condiții de eligibilitate detaliate în Ghidul Solicitantului.

Conform datelor disponibile pe site-ul Fundației World Vision România, obiectivul Programului SAVE este prevenirea și combaterea violenței împotriva copilului în ecosistemul școlar, prin acordarea de granturi către ONG-uri mici, active în domeniul protecției și educației copilului. Iată și ce fel de proiecte se califică pentru finanțare: campanii de conștientizare cu elevi și părinți; activități de formare pentru personalul din școli; schimb de bune practici, networking și advocacy cu experți din societatea civilă și din sistemele de educație și de protecție a copilului, cu participarea a cel puțin 100.000 de beneficiari.

Ghidul solicitantului SAVE detaliază informațiile necesare ONG-urilor interesate să participe la aceste apeluri.

Pot fi acordate două tipuri de granturi, astfel:
• 20 de Granturi Mari, de 30.000 Euro, pentru proiecte între 7 și 18 luni.
• 20 de Granturi Medii, de 15.000 Euro, pentru proiecte între 4 și 9 luni.

„Nu se solicită co-finanțare din partea ONG-urilor selectate. Rata de finanțare este de 100%. Programul SAVE sprijină ONG-urile să dezvolte și să implementeze proiecte pentru a răspunde provocărilor actuale în domeniul prevenirii și protecției copilului împotriva violenței în ecosistemul școlar”, menționeazîă reprezentanții World Vision Romania.

Ce fac elevii în caz de abuz

Conform unui sondaj referitor la siguranța online, derulat de World Vision România printre adolescenți în luna februarie a acestui an, dacă ar observa un caz de abuz, cei mai mulți dintre elevi (peste jumătate) ar vorbi cu profesorul-diriginte, o treime ar vorbi cu colegii apropiați sau cu directorul școlii și doar un sfert ar vorbi cu părinții. Un procent mai mic (puțin peste 20%) ar vorbi cu un consilier școlar. Mai mult de unul din zece elevi nu ar vorbi cu nimeni, spun reprezentanții World Vision România.

Cei mai mulți dintre profesorii, pe de altă parte, nu au reacție în astfel de cazuri de abuz online, conform datelor sondajului. 70% au spus că nu au raportat niciodată, 21% au spus că profesorii au luat măsuri, 7% că au fost indiferenți și 2,8% spun că nu au luat în serios mărturia și au minimalizat situația.

„Adolescenții își iau informațiile despre abuzul online preponderent de pe rețelele de socializare (74%), aproape jumătate de la profesori, mai puțin de o treime de la părinți și puțin peste 14% de la autorități. Mai mult de unul din zece copii nu se informează”, menționează reprezentanții World Vision România, pe site-ul oficial. O altă cifră îngrijorătoare: 40% dintre elevii de gimnaziu și liceu nu știu dacă în școala lor există un consilier școlar.
Profesorii, la rândul lor, se simt nepregătiți. 37% dintre profesorii consultați de organizație au declarat că se simt puțin sau deloc pregătiți să identifice copiii care sunt victime ale violențelor, iar în cazul actelor de agresiune care se petrec chiar la școală, doar 45% consideră că știu ce au de făcut.

Elevii vor o platformă online pentru a raporta abuzurile

Consiliul Consultativ al Copiilor din World Vision România, format din elevi cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, a venit cu o serie de propuneri pe care le-a înaintat anul acesta către Ministerul Educației și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, menționează reprezentanții Fundației World Vision România.

Iată care sunt acestea:
  • 1. Dezvoltarea unei platforme online unde copiii și părinții pot reclama un caz de abuz în școală. Aceasta platforma ar trebui să fie promovată și afișată în toate școlile din România, în mediul online și mass-media. După ce o reclamație este înregistrată în platformă, trebuie să existe un protocol de intervenție și soluționare a problemei semnalizate pentru a ajuta victima acelui abuz.
  • 2. Profesorii trebuie să fie pregătiți pentru a interveni în cazul unui abuz asupra unui elev, în școli. Conducerea școlii împreună cu Ministerul Educației trebuie să organizeze campanii de conștientizare cu privire la toate formele de abuz (sexual, fizic și verbal) și efectele acestuia – pentru profesori, părinți și elevi. Aceste campanii vor fi desfășurate în instituțiile de învățământ, dar și promovate în media, de către Ministerul Educației.
  • 3. Facilitarea colaborării și schimbului de bune practice dintre școli pentru combaterea și prevenirea abuzurilor.
  • 4. Desfășurarea orei de consiliere și dezvoltare personală (dirigenția) în școlile din România și pe parcursul liceului și reconfigurarea structurii manualului, care să se axeze pe nevoile actuale, informații despre abuz și despre identificarea acestuia în situații concrete.
  • 5. Consiliere de grup cu consilierul școlar (periodic), unde să se discute pe larg diferite probleme cu elevii, mai ales în cazul abuzurilor, de la care elevii să acumuleze mai multe cunoștințe, dar și să ajute la o mai bună înțelegere și comunicare între aceștia.
  • 6. Centralizarea tuturor măsurilor de protecție ale elevului într-un document oficial, prezent în instituțiile de învățământ din România, sub o forma prietenoasă și accesibilă pentru fiecare.

Ultimele stiri

FOTO/VIDEO: ALRO și ASCAR, sprijin substanțial pentru tinerii talentați din județul Olt. „Gala Excelenței în Artă” ar putea fi organizată, în 2025, la Paris

Asociația pentru Sprijinirea Copiilor și tinerilor Artiști din România - Duiliu Zamfirescu (ASCAR), cu sprijinul ALRO și în colaborare...

Mai multe articole din aceeasi categorie