Un incendiu puternic izbucnit în această dimineață în Craiova, la mansarda unui bloc din cartierul Craiovița Nouă, pe strada Aristizza Romanescu, a mistuit zeci de locuințe. Focul a pornit într-o locuință de la mansardă, dar s-a extins rapid și a cuprins și mansardele celorlalte două blocuri vecine. Pompierii sosiți la fața locului s-au luptat ore bune cu flăcările, incendiul fiind localizat și lichidat după mai bine de patru ore.
Modul de acțiune al pompierilor i-a revoltat pe localnici, care au privit cum aceștia se chinuie să-și facă loc spre blocurile în flăcări. Misiunea lor a fost îngreunată și de strada îngustă și de mașinile parcate în zonă. Inițial, s-a intervenit cu 5 autospeciale cu apă și spumă, apoi a fost dislocată și una de lucru la înălțime, cu 14 pompieri. O a doua mașină cu scară pentru lucrul la înălțime a ajuns după mai bine de două ore de la izbucnirea incendiului. Efectivul de autospeciale de apă și spumă a fost suplimentat, pe parcurs, cu încă 4 autospeciale, plus 3 autospeciale cu scară și alte echipe de intervenție, cu încă 65 de lucrători, dar și elevi. „Intervenția a fost una deosebit de complicată, foarte dificilă“, a afirmat șeful ISU Dolj, Bogdan-Constantin Vlăduțoiu.
La fața locului au mai ajuns și circa 40 de jandarmi din cadrul Inspectoratului județean și al Grupării Mobile, 20 de polițiști locali și peste 30 de agenți de poliție din cadrul IPJ Dolj.
Care sunt pagubele după incendiul din Craiovița Nouă
Incendiul din Craiovița Nouă a cuprins blocurile A1, A2 și A3, de pe strada Aristizza Romanescu. 80 de persoane s-au autoevacuat sau au fost evacuate. Potrivit ISU Dolj, 26 de garsoniere situate la mansardele celor trei corpuri de clădire au ars aproape în totalitate. Pagube sunt însă la toate etajele, din cauza apei folosită pentru stingerea focului. A fost acordată asistență medicală la fața locului unor persoane care au suferit atacuri de panică.
Patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care două au suferit arsuri, una pe mâini și una pe căile respiratorii, și au fost transportate la spital. La fața locului a ajuns și directorul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Craiova, care a anunțat că oamenii care au rămas fără locuințe pot beneficia, la solicitarea lor, de cazare și masă. „În acest moment dispunem de aproximativ 80 de locuri pentru adăpost și hrană până ce se va rezolva situația locativă a celor afectați de incendiu“, a spus Cosmin Gagiu.
Cauzele incendiului și ale extinderii sale rapide urmează să fie stabilite în urma unei anchete. De asemenea, se va verifica și dacă imobilele mansardate aveau toate avizele și autorizațiile de construire. „Nu am mai văzut un foc la locuințe pe o suprafață atât de mare până acum. Focul s-a propagat cu o repeziciune pe care nu o puteam estima. Am avut apă“, a fost concluzia șefului ISU Dolj.
Compania de Apă Oltenia: „Toți hidranții cuplați la rețeaua publică de alimentare cu apă din zona Aristizza Romanescu – Toporași funcționează“
În lupta pompierilor cu flăcările s-a vehiculat varianta lipsei apei sau a presiunii, lucru negat de către Compania de Apă Oltenia (CAO).

Într-un comunicat emis astăzi, Compania susține că hidranții din zona respectivă sunt funcționali. „Având în vedere speculațiile apărute în mediul on-line cu privire la funcționarea hidranților din zona imobilului de pe strada Aristizza Romanescu, din municipiul Craiova, unde a izbucnit un incendiu, joi, 07.09.2023, Compania de Apă Oltenia S.A. face următoarele precizări:
- Toți hidranții cuplați la rețeaua publică de alimentare cu apă din zona Aristizza Romanescu – Toporași funcționează, asigurând o presiune de 2,5 bari, respectiv un debit de peste 8 litri/secundă. Aceasta în condițiile în care indicativul pentru securitate la incendiu (norma legală în vigoare) prevede asigurarea la fiecare hidrant a unui debit de 5 litri/secundă, la o presiune minimă de 0,7 bari;
- Angajații Companiei de Apă Oltenia transmit, periodic, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, harta actualizată a hidranților din aria de operare, iar în perimetrul celor două străzi sunt opt hidranți perfect funcționali;
- Din primele date, pompierii s-au racordat inițial la un hidrant care nu aparține Companiei de Apă Oltenia, aflat pe proprietate privată, în curtea unei societăți de la intersecția străzilor Toporași și Aristizza Romanescu, unde au existat probleme cu presiunea“, a precizat Compania de Apă Oltenia.