Breaking News

Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Biserica Ortodoxa a schimbat, pentru prima oara, data unei mari sarbatori: Sfantul Gheorghe nu va mai fi pe 23 aprilie! Milioane de romani isi vor serba onomastica in alta zi!

Sarbatoarea Sfantului Gheorghe nu va mai fi, in acest an, in data de 23 aprilie. Decizia a fost luata de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane datorita faptului ca se sarbatoarea se suprapunea cu procesiunea de Florii.

Creştinii ortodocşi care au consultat calendarul bisericesc pentru 2019 au descoperit că una dintre cele mai mari sărbători de peste an, Sf. Mare Mucenic Gheorghe, va fi oficiată în altă dată decât cea obişnuită, care este 23 aprilie.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca slujba de Sf. Gheorghe să se săvârşească luni, 29 aprilie, a doua zi de Paşti, din motive întemeiate.

Potrivit îndatoririlor tipiconale, se ştie că dacă Sf. Gheorghe cade în zile de luni, marţi sau miercuri, slujba pentru această sărbătoare se face de Florii, iar dacă Sf. Gheorghe pică în zilele de joi, vineri sau sâmbătă, slujba se face a doua zi de Paşti.

Anul acesta, 23 aprilie este într-o zi de marţi şi ar fi trebuit ca slujba să se săvârşească de Florii, cum s-a mai întâmplat şi cu alte ocazii, dar în premieră Sinodul BOR a decis altceva.

Motivul principal are legătură cu procesiunea de Florii, care în ultimii ani a devenit un fenomen în toată ţara, iar această procesiune se suprapune cu vecernia de Sfântul Gheorghe (slujba de seară, premergătoare sărbătorii). “În primul rând, de Florii este praznic împărătesc. În al doilea rând, în ajunul sărbătorii Floriilor se face acea procesiune în toate oraşele ţării şi atunci, ca să se dea o importanţă aleasă sărbătorii Sf. Gheorghe, slujba pentru sărbătoare a fost pusă a doua zi de Paşti (n.a. anul acesta Paştele este pe 28 aprilie), pentru că în ajunul Floriilor nu se putea face vecernie. Acesta a fost raţionamentul Sfântului Sinod. A doua zi de Paşti slujba de Sf. Gheorghe este unită cu slujbele pascale. Vecernia Sf. Gheorghe se va oficia în duminica Învierii, la prânz, când în biserici se va face A doua Înviere”, ne-a precizat profesorul teolog Sebastian Burlan.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of