luni, iulie 4, 2022
32.9 C
Craiova

BNR lansează o monedă de argint cu Theodor Pallady

Banca Naţională a României (BNR) va lansa, din 4 mai 2021, o monedă din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Theodor Pallady.

Aversul monedei redă un detaliu al Muzeului ,,Theodor Pallady” din București, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2021”.

Reversul monedei prezintă portretul și numele pictorului Theodor Pallady și anii între care a trăit acesta „1871-1956”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5000 piese.

Moneda are o greutate de 31,1 g, iar preţul de vânzare este de 440,00 lei, fără TVA, inclusiv broșura de prezentare.

Aceste monede din argint au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Theodor Pallady se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul BNR, secțiunea Numismatica.

Origini nobile

Theodor Pallady s-a născut la 24 aprilie 1871, la Iași și a murit la 16 august 1956 la București. Fiul lui Iancu Pallady și al Mariei Cantacuzino, copilul Theodor și-a petrecut copilăria la Iași și la Perieni (Tutova), la moșia părinților. A urmat Liceul ,,Sf.Gheorghe” la București. După studiile făcute în anul 1886 la Școala de Poduri și Șosele din București, este trimis la studii la Politehnica din Dresda. La recomandarea unchiului sau, Eugen Ghica-Budești, el studiază pictura cu Erwin Oehme. Aflat la Paris în anul 1889, el lucrează în atelierul lui Aman Jean. Este admis la Școala de Arte Frumoase, fiind elevul lui Gustave Moreau.

Theodor Pallady debutează ca pictor la 34 de ani. A început să expună lucrări în anul 1900, participând la Expoziția Universală de la Paris, iar apoi la numeroase expoziții în țară și străinătate si la saloanele oficiale romanesti. In anul 1926 i s-a acordat Marele Premiu pentru pictură.

Tablourile, desenele lui Pallady, autoportretele, sunt mărturii ale unor stări de spirit definitorii pentru artistul care credea că ,,arta este o lungă suferință, o întrebare pe care ți-o pui tot mereu ție însuși”.

La împlinirea a 85 de ani, în 1956, Pallady a primit titlul de Maestru emerit al artei, organizându-se Expoziția retrospectivă „Theodor Pallady“. La scurtă vreme după aceasta, la 16 august 1956, Theodor Pallady a murit.

Tudor Arghezi va scrie despre artist: „Delicat în nuanțe și splendori fragile, meșterul nostru ne povestește tainele culorile văzute pe dinăuntru, învăluite în borangic”…

Pallady a devenit post-mortem membru al Academiei Române.

Ultimele stiri

Video: 28 iulie: deschidere DEx12 Centura Slatina?

Dupa ce in luna martie a finalizat primii kilometri de drum expres din Romania – 18,5 km din Craiova...

Mai multe articole din aceeasi categorie