miercuri, iunie 29, 2022
34.5 C
Craiova

BNR pune în circulație, de la 1 decembrie, bancnota cu Ecaterina Teodoriu

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a anunțat punerea în circulație, de la 1 decembrie 2021, a bancnotei de 20 de lei, cu chipul Ecaterinei Teodoroiu.

„Este prima bancnotă care are imprimat chipul unei personalități feminine din istoria noastră. Reluăm, cu o bancnotă de 20 de lei, și o tradiție, și completăm seria de bancnote aflate în circulație. Se definitivează astfel o convergență în ceea ce privește structura bancnotelor de euro, care se aseamănă cu ale noastre. Valoarea de 20 de lei era singura care nu se găsea în structura noastră, dacă comparăm cu structura euro.

Au mai fost personalități feminine pe bancnote, însă, nu a fost vorba de personaje istorice reale ci de reprezentări feminine simbolice sau alegorice.

În 1916 era una pe bancnota de 500 de lei. În 2018, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, BNR a lansat o bancnotă cu Regina Maria, pentru colecționare. Ea a fost reprezentată alături de regele Ferdinand I. Alegera Ecaterinei Teodoroiu a avut la bază mai multe criterii: prima femeie ofițer din Armata Română. În acest fel omagiem și Armata și aducem în atenție marele război de reîntregire. În al doilea rând, ea întruchipează prin destinul său, puterea și sacrificiul de care femeile dau dovadă în societatea noastră. Interesul public – a găsit o largă susținere în societate, promovarea egalității de gen. Este imprimată pe suport de polimer atât în manieră plană, cât și în relief. Sunt 18 culori, culoarea dominantă fiind verde olive.

Ca dimensiune, este între cea de 10 lei și cea de 50 de lei și apropiată dacă nu suprapusă pe bancnotele euro. Grafica și elementele de siguranță nu se deosebesc. Pe avers este portretul Ecaterinei Teodoroiu, un element floral – un buchet de brândușe, o insignă a Asociației Cercetașii României.

Avem și o stilizare a semnului de armă a Infanteriei, stema României, denumirea și sigla BNR. Data punerii în circulației – 1 decembrie 2021. Pe avers avem și o floare de crin, simbol al cercetașilor”, a detaliat Mugur Isărescu.

Ultimele stiri

Florin Cîțu a demisionat de la conducerea Senatului

Florin Cîțu a demisionat în urmă cu scurt timp de la conducerea Senatului, au declarat pentru euroolteniainfo.com surse din...

Mai multe articole din aceeasi categorie