luni, septembrie 27, 2021
28.1 C
Craiova

Bush, la 20 de ani de la atentatele din SUA: „Naţiunea şi viitorul nostru mă îngrijorează”

Ceremonia de la New York ce marchează 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie a început sâmbătă la Memorialul din Manhattan, unde se înălţau cele două turnuri gemene ale World Trade Center (WTC) distruse în atacurile jihadiste întreprinse de Al-Qaida, informează AFP şi Reuters.

Liderul american Joe Biden prezidează această ceremonie, având alături predecesori ai săi, pe Barack Obama şi Bill Clinton.

Fostul preşedinte american George W.Bush, care conducea SUA atunci când au avut loc atentatele din 11 septembrie, a deplâns dezbinarea politică din ţara sa, la 20 de ani de la atentatele jihadiste, informează AFP, conform Agerpres.

„În săptămânile şi lunile care au urmat atentatelor din 11 septembrie, eram mândru să conduc un popor impresionant, rezistent şi unit. Dacă e să vorbim despre unitatea Americii, aceste timpuri par demult apuse”, a declarat cel de-al 43-lea preşedinte al SUA în timpul unui discurs susţinut în Shanksville (Pennsylvania), unde s-a prăbuşit unui dintre cele patru avioane deturnate de un commando al Al-Qaida, în dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001.

„Forţe ale răului par să acţioneze”, a estimat Bush cu privire la climatul politic american, denunţând „furia, frica şi resentimentul”.

„Naţiunea noastră şi viitorul nostru în comun ne îngrijorează”, a subliniat fostul preşedinte republican, care a declanşat intervenţia americană în Afganistan ca represalii la atentatele din 11 septembrie.

Succesorul său mai îndepărtat, Joe Biden, a îndemnat SUA, într-un mesaj video vineri seara, la „unitate”, cu prilejul comemorării a două decenii de la atentate, în timp ce fostul preşedinte american Donald Trump a denunţat sâmbătă „incompetenţa” lui Biden, din cauza retragerii militare haotice a SUA din Afganistan.

Prezentă la rândul său la Shanksville, vicepreşedinta Kamala Harris a făcut aluzie la polarizarea politică din SUA şi a pledat de asemenea pentru „unitate” şi „întărirea legăturilor noastre comune”

Minut de reculegere exact la ora la care a lovit primul avion

Un minut de reculegere a fost ţinut la orele locale 08:46, cu exact 20 de ani după ce primul avion deturnat a intrat în turnul nordic al WTC.

A început apoi, în sunetul unor arii de flaut, citirea, până la orele locale 12:30 (16:30 GMT), a numelor celor 2.977 de persoane ucise în acea zi în cele trei locuri unde au avut loc atentatele (dintre care 2.753 la New York). Ea va fi ritmată întreaga dimineaţă de omagii muzicale, printre care un cântec la chitară al starului american Bruce Springsteen.

În urmă cu douăzeci de ani, aproape 3.000 de vieți au fost întrerupte de un act nespus de lașitate și ură din 11 septembrie. Ca națiune, nu trebuie să-i uităm niciodată pe cei pe care i-am pierdut într-unul dintre cele mai întunecate momente din istoria noastră și durerea durabilă a familiilor și a celor dragi.

Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA au constat într-o serie de deturnări de linii aeriene şi atacuri sinucigaşe comise de 19 militanţi asociaţi grupului extremist islamic Al-Qaida. Atacurile împotriva oraşului New York şi Washington, D.C., care au declanşat un efort enorm al Statelor Unite de combatere a terorismului, au fost considerate cele mai letale atacuri teroriste asupra solului american din istoria acestei ţări, ducând la schimbări de amploare în abordările şi operaţiunile antiteroriste din SUA şi din întreaga lume.

Ultimele stiri

Premieră în România: organizăm Campionatul European de Tenis de Masă

Pentru prima dată, România organizează cea mai importantă competitie europeană a anului, 2021 GAZPROM  European Table Tennis Team Championships....

Mai multe articole din aceeasi categorie