luni, iulie 4, 2022
26.8 C
Craiova

Calendar ortodox 11 ianuarie: Sf. Cuvios Teodosie

Cuviosul Teodosie a trăit în perioada secolelor V-VI și era de fel din satul Mogarisos din Capadocia (estul Turciei de astăzi). Tatăl său se numea Proeresie și mama sa Evloghia, și erau amândoi credincioși și cucernici.

Teodosie a intrat în viața călugarească și, luând haina aceasta, a pornit spre Ierusalim, când se adunase la Calcedon Sinodul al patrulea Ecumenic, la anii 451. Și trecând prin Antiohia s-a dus la marele Simeon Stâlpnicul, de la care a deprins înclinarea spre viata cea îmbunatatita si care i-a proorocit ca va fi pastor peste multe oi cuvântatoare.

Apoi a sihăstrit lânga un oarecare Longhin, în jurul Ierusalimului. În urmă s-a dus într-un munte, unde era o peșteră și acolo a petrecut viață aleasă, ajungând la atâta înfrânare, încât timp de 50 de ani n-a gustat pâine, ci numai ierburi si roade de finic.

Rugăciunea lui era neîncetată și lacrimile de pe obraz nu i se uscau niciodată. În jurul lui s-au strâns ucenici mulți, care îi ascultau povetele si-i urmau viata. A facut si minuni. 

A ridicat o mănăstire langa pestera in care vietuia, unde va pune bazele vietii monahale de obste. De aici si supranumele de „incepator al vietii de obste“. Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare a trecut la cele vesnice in jurul anului 529.

Sursa: crestinortodox.ro

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie