luni, septembrie 27, 2021
28.1 C
Craiova

Calendar creștin ortodox: Sf. Ioan de la Prislop

Originar din Silvașul de Sus, Sfântul Ioan de la Prislop a trăit la începutul secolului al XVI-lea, nevoindu-se într-o peșteră din apropierea Mănăstirii Prislop. Această mică peșteră a fost săpată de către sfânt în malul stâncos și adânc al pârâului Silvuț, fiind cunoscută cu numele de „chilia” sau „casa sfântului”. În acest loc s-a nevoit Cuviosul Ioan mulți ani, luptându-se cu bărbăție cu ispitele diavolilor.

Cuviosul Ioan a fost ucis în timp ce își săpa cu dalta o fereastră în peretele chiliei. Un vânător l-a împușcat crezând că este un animal sălbatic.

Sfintele sale moaște s-au păstrat multă vreme în peștera de la Prislop, unde veneau credincioșii din împrejurimi și se închinau. În prezent nu se cunoaște unde se află moaștele sale. Părintele Ioanichie Bălan în „Patericul românesc”, susține că este probabil ca moaștele sfântului să fi fost duse la Tismana, la Bistrița Olteană, la Curtea de Argeș sau Cozia, care au fost dintotdeauna atât de legate de credincioșii și mănăstirile Transilvaniei.

Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.

Sursa: crestinortodox.ro

Ultimele stiri

E Ziua Mondială a Turismului. Mesajul unui antreprenor oltean

Ziua mondială a turismului este marcată, în fiecare an, la 27 septembrie, de către 159 de ţări, şase membri...

Mai multe articole din aceeasi categorie