sâmbătă, ianuarie 22, 2022
2.5 C
Craiova

Calendar creștin ortodox: Sfânta Muceniță Tecla, întocmai cu Apostolii

Biserica îi pomenește azi, 24 septembrie, pe Sfânta Muceniță Tecla și pe Sfântul Siluan Athonitul.

Sfânta Muceniță Tecla este prima femeie martiră pentru Hristos. În Sinaxarele Bisericii este socotită întocmai cu Apostolii.

Sfânta Tecla s-a născut în cetatea Iconiu, din părinți păgâni. S-a logodit cu Tamir, un tânăr de neam bun, în timpul în care la Iconiu sosise Sfântul Apostol Pavel, împreună cu Varnava, ca să predice Evanghelia.

Ascultând timp de trei zile și trei nopți cuvântările acestuia, Tecla s-a convertit la creștinism și s-a hotărât să ducă o viață de feciorie.

Mama sa, auzind că nu mai dorește să se căsătorească, a bătut-o, a torturat-o și a înfometat-o. Pentru că nici dupa aceste chinuri nu a făcut-o să lepede credința în Hristos, mama sa a dat-o pe mâna judecătorului cetății și a cerut să o ardă în foc, invocând că ea nu este fiica ei, ci este „ramură uscată și blestemată odraslă“. A fost aruncată în foc, dar a ieșit nevătămată. Ea l-a urmat pe Pavel la Antiohia, iar aici un tânăr și-a dorit-o soție. Pentru că a fost refuzat, acesta a acuzat-o în fața conducătorului cetății că este creștină. A fost aruncată la fiare, dar animalele nu s-au atins de trupul ei.

Primind binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel, s-a retras într-un loc pustiu, la Maloula, oraș situat la 70 km vest de Damasc, în Siria. Pentru credința ei, Dumnezeu i-a dat darul vindecării bolnavilor, iar toți cei care ajungeau la peștera sa primeau tămăduire de orice boală erau cuprinși.

Vracii din Maloula i-au ridicat pe localnici împotriva ei. Dorind să scape de răutatea acestora, Tecla s-a rugat și în urma rugaciunilor ei, stânca s-a despicat și i-a devenit mormânt.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Siluan Athonitul. S-a născut în 1866, la Tambov (Rusia), dintr-o familie de creștini. Datorită mustrării primite de la Maica Domnului pentru viața trăita în necurăție, ia hotărârea, la vârsta de 26 de ani, să ajungă la Sfântul Munte. Se călugărește la Mănăstirea Sf. Pantelimon.

Sursa: crestinortodox.ro

Ultimele stiri

Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa le-a scris părinților o scrisoare

Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa le-a scris părinților și le-a cerut iertare pentru tot, anunță stiripesurse.ro. Avocatul...

Mai multe articole din aceeasi categorie