joi, decembrie 9, 2021
0.4 C
Craiova

Calendar creștin-ortodox: Sfântul Chiriac Sihastrul

Biserica îl pomenește pe 29 septembrie pe Sfântul Chiriac Sihastrul. El s-a născut în anul 448, în vremea împăratului Teodosie cel Mic, în Corint. Fiind nepot al Episcopului Petru al Corintului, încă de copil a fost hirotesit citeț al bisericii catedralei. La vârsta de optsprezece ani, Chiriac ajunge la Ierusalim unde îl cunoaște pe Sfântul Eftimie, care i-a prorocit că va ajunge un mare duhovnic. Sfântul Eftimie l-a tuns în monahism trimițându-l totodată la Sfântul Gherasim de la Iordan. Aici Sfântul Chiriac a petrecut vreme de nouă ani.

După moartea Sfântului Gherasim, s-a întors însă la Mănăstirea Sfântului Eftimie. După zece ani, fugind de slava oamenilor, a sihăstrit în locuri diferite, în cele din urmă stabilindu-se la Mănăstirea Sfântului Hariton. Sfântul Chiriac Sihastrul a spus despre sine că în toate zilele vieții lui lumina soarelui nu l-a văzut mâncând, nici a apus fiind el supărat pe cineva.

A fost cunoscut atât pentru nevoințele sale, cât și pentru darul facerii de minuni. Sinaxarul îl amintește ca „puternic vindecător al bolnavilor și blând mângâietor al celor întristați”. Sfântul Chiriac a fost și un mare luminator al Bisericii, Stâlp al Ortodoxiei, luptând mai ales împotriva ereziilor lui Origen.

Sfântul Chiriac Sihastrul s-a mutat la Domnul în anul 557.

(Sursa: crestinortodox.ro)

 

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie