joi, decembrie 9, 2021
0.4 C
Craiova

Calendar creștin-ortodox: Sfântul Mucenic Luchian

Biserica îl pomenește pe 15 octombrie pe Sfântul Mucenic Luchian, născut din părinți nobili, în cetatea Samosata (Siria). Rămas orfan la vârsta de 12 ani, și-a dăruit averea săracilor.

De tânăr se hrănea doar cu pâine și apă o dată pe zi, iar uneori nu gusta nimic toată săptămâna. Datorită învățăturii și sfințeniei sale a fost hirotonit preot în Antiohia. A îndreptat multe texte evreiești, pe care ereticii le strâmbaseră.

Sfântul Luchian s-a aflat pe lista celor pe care împăratul Maximian dorea să-i omoare în vremea persecuțiilor. În timp ce era adus spre a fi judecat, convertește la creștinism 40 de soldați, persoane care vor primi moarte mucenicească. Sfântul Luchian a fost aruncat în temniță și supus regimului de exterminare prin înfometare.

Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, au venit câțiva creștini în temnița unde era Sfântul Luchian, cu pâine și vin. Când aceștia l-au întrebat unde să pună pâinea și vinul pentru săvârșirea Sfintei Liturghii, acesta le-a raspuns: „Pe pieptul meu să le puneți și va fi pristol viu al Dumnezeului celui viu”. Și așa s-a săvârșit dumnezeiasca Liturghie în temniță, pe pieptul sfântului. A doua zi de la acest minunat eveniment, a trecut la cele veșnice.

Amintim că pe mormântul Sfântului Luchian, Sfânta Elena, mama Sfântului împarat Constantin cel Mare, a ridicat o biserică.

Sursa: crestinortodox.ro

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie