luni, ianuarie 24, 2022
-3.6 C
Craiova

Calendar ortodox 13 ianuarie: Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic

Sfinții Ermil și Stratonic au trăit în ținutul Iliricului și al Dunării de Mijloc, în timpul persecuțiilor declanșate de împăratul Licinius (230-325). Diaconul Ermil a fost chemat înaintea împăratului ca să dea mărturie despre necinstirea idolilor. Sfântul Ermil, ajuns în fața împăratului, a spus că slujește numai Dumnezeului nevăzut, nu zeităților surde și neînsuflețite, făcute de mâini omenești, din lemn ori din pietre, despre care „mai curând te apucă râsul cât de neputincioase sunt, iar nu să te închini lor”. În urma acestei mărturisiri, împăratul a poruncit să fie bătut peste față cu un bici de metal și să fie întemnițat.

După trei zile de stat în temniță, este întrebat dacă refuză închinare la Hristos. Pentru că nu se leapadă de cinstirea lui Hristos, este supus altor chinuri, printre care și ruperea pântecelui cu unghii de fier. În urma acestor patimiri, temnicerul Stratonic a simțit prin Duhul Sfânt durerea lui Ermil și s-a îngrijit de rănile lui.

Este văzut de un ostaș și pârât împăratului că se ocupă de vindecarea lui Ermil. Împăratul, văzând că cei doi nu leapadă credința în Hristos, a poruncit să fie omorâți. Au primit moartea mucenicească, în ziua de 13 ianuarie 303, la 3 kilometri de orașul Singidunum (Belgradul de azi).

Sursa: crestinortodox.ro

 

Ultimele stiri

Azi sărbătorim Mica Unire: 163 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele...

Mai multe articole din aceeasi categorie