joi, iunie 13, 2024
24 C
Craiova

In fiecare an, pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Cuvioasa Parascheva

În calendarul ortodox de luni, 14 octombrie 2019, este sărbătorită Sfânta Parascheva. Tot în această zi sunt pomeniți și Sfinții Mucenici Nazarie, Protasie, Ghervasie, Chelsie, Silvan și cei patruzeci de sfinți mucenici din Egipt.

Sfânta Parascheva, ale cărei moaște se află la Iași de mai bine de 350 de ani, este pomenită an de an la aceeași dată. Zeci de mii de pelerini din toată țara ajung an de an la Iași pentru a se ruga la racla cu moaștele Cuvioasei și pentru a le pupa, căci se spune că închinarea la ea aduce binecuvântare în viețile credincioșilor. Cuvioasa Parascheva s-a născut în secolul XI într-o localitate de la țărmul Mării Marmara, aproape de vechiul Constantinopol, Istanbulul de azi. Aceasta a trăit în pustietate, iar apoi s-a dus să cunoască și mai bine dragostea lui Dumnezeu în Țara Sfântă. La vârsta de 25 de ani, Cuvioasei i s-a arătat un înger care i-a spus să se întoarcă la casa părintească pentru că misiunea ei a fost deja împlinită.

Rugăciunea către Sfânta Parascheva

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin”, este rugăciuneacătre Sfânta Parascheva.

Ultimele stiri

CE SURPRIZĂ! „Zeița de la Montreal”, sfaturi pentru „tricolore” înainte de JO

Nadia Comăneci a ținut să le încurajeze personal pe fetele din lotul național de gimnastică înaintea competiției supreme de...

Mai multe articole din aceeasi categorie