duminică, iulie 3, 2022
26.8 C
Craiova

Calendar ortodox 17 martie: Sfântul Alexie

Sfântul Alexie, sărbătorit la 17 martie în Biserica Ortodoxă, s-a născut la Roma din părinți bogați si de neam nobil. Când a crescut, părinții au dorit ca fiul lor să se căsătorească, prin urmare i-au ales o soție. În noaptea nunții, Alexie i-a dat inelul și brâul cel scump miresei și a fugit noaptea în taină pe o corabie care pleca în zori spre Laodiceea (Frigia, Asia Mică). De acolo s-a dus cu alți călători până în cetatea Edesa din Mesopotamia. Aici, a împărțit restul banilor ce-i mai rămaseseră, s-a îmbrăcat într-o haină veche, ca orice sărac, și stătea în pridvorul Bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Edesa, postind, rugându-se și cuminecându-se cu Sfintele Taine în toate duminicile. Aici a stat vreme de 17 ani.

În acest timp, părinții l-au căutat și au ajuns chiar până la Biserica din Edesa, dar nu au știut că unul din săracii din pridvorul Bisericii este chiar fiul lor. Simțindu-se în pericol de a fi descoperit, a hotărât să meargă la casa părinților săi, la Roma, ca un necunoscut. Tatăl său îl primește ca pe un sărac oarecare și, nemaifiind cunoscut de nimeni, își petrece viața înaintea porții casei sale, luat în derâdere și batjocorit de servitori. Când a simțit că i se apropie sfârșitul, a cerut o bucată de hârtie pe care a scris cine este, dar și toată viața sa, consemnând unele taine știute numai de părinți. După ce a terminat de scris această scrisoare, a trecut la Domnul († 411), fiind găsit a doua zi de părinți și slujitorii casei. Aceștia au luat trupul Cuviosului Alexie și l-au îngropat cu cinste pe muntele Aventin. Moaștele Sfântului au fost găsite în anul 1216. Astăzi, se păstrează într-o Biserică din Roma zidită în cinstea Sfântului Bonifaciu și a Sfântului Alexie.

Sfântul Alexie este considerat a fi patronul tuturor viețuitoarelor care au hibernat în subteran (reptilele, mai ales) sau au stat ascunse sub coaja copacilor (insectele, numite gujulii) și care se trezesc, acum, la viață.

Sursa: basilica.ro.

 

 

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie